Airshow vol historische toestellen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Airshow vol historische toestellen

Bericht door Roel R. »

Airshow vol historische toestellen

Gepubliceerd op: 2 augustus 2004

LELYSTAD - De Airshow Lelystad 2004, op zaterdag 4 september op Luchthaven Lelystad, komt voor een belangrijk deel in het teken te staan van vliegtuigen die een rol hebben gespeeld in de precies honderd jaar oude geschiedenis van de luchtvaart.

Passagiersvliegtuigen van vóór en na de Tweede Wereldoorlog, historische straaljagers en transportvliegtuigen en een groot aantal vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog zullen elkaar met demonstraties aflossen.

JACHTVLIEGTUIG

Het thema 'het honderdste jaar van de luchtvaart' wordt op bijzondere wijze ingevuld, zeker voor wat de Tweede Wereldoorlog betreft. Zowel de beroemde Britse Spitfire als een Amerikaans P-51 Mustang-jachtvliegtuig zal demonstraties geven, evenals een Amerikaanse B-25 Mitchell-bommenwerper.

Een primeur is de grote Catalina-vliegboot, die de afgelopen jaren is gerestaureerd door de Stichting Neptune Association en die voor het eerst sinds jaren in de lucht te zien zal zijn.

TRANSPORT

Bijzondere historische passagiers- en transportvliegtuigen zullen niet ontbreken. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome zal drie vliegtuigen laten zien: de DC-2 'Uiver' uit 1934; een DC-3 Dakota uit 1943 en de markante viermotorige Constellation, de Connie, uit 1947.

Daarnaast zal een Russische Antonov An-2 zijn vliegkunsten vertonen en komt er een speciaal optreden van een zeldzaam Frans Noratlas-transportvliegtuig met twee staarten, uit 1950.

Historische straaljagers treden eveneens op. Uit Engeland komt een tweemotorige Gloster Meteor. Dit vliegtuigtype vloog al tijdens de Tweede Wereldoorlog en was in 1948 ook de allereerste straaljager waarmee de Koninklijke Luchtmacht vloog.

De F-86 Sabre-straaljager werd beroemd in de jaren vijftig tijdens de oorlog in Korea. Tot 1964 had de Sabre ook bij onze luchtmacht een 'duistere' taak: het vliegtuig, dat bekend is onder de naam De Kaasjager, is vooral ingezet voor nachtelijke patrouillevluchten.

Deze en andere vliegtuigen moeten de Airshow Lelystad 2004 tot een historisch vliegspektakel maken.

Uiteraard ontbreken modernere vliegtuigen niet. De organisatie erkent afhankelijk te zijn van techniek en weersomstandigheden om alle genoemde vliegtuigen te kunnen laten vliegen. Dat is de slag om de arm die altijd geldt voor de Airshow, zeker als er demonstraties met oudere toestellen op het programma staan.

VOORVERKOOP

Toegangsbewijzen zijn in de voorverkoop te bestellen via http://www.airshowlelystad.nl

Bron: De Stentor
Plaats reactie