Nazi-roofkunst Venlo terug naar eigenaar.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)

Moderator: Mr Mojo Risin

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Stefan
Lid
Berichten: 1793
Lid geworden op: 23 jan 2007, 19:13

Nazi-roofkunst Venlo terug naar eigenaar.

Bericht door Stefan »

Een schilderij dat op dit moment in bruikleen is bij het Limburgs Museum in Venlo moet terug naar de dochter van de oorspronkelijke eigenaar.

Het doek 'Landschap met bedelaars en twee ruiters bij een ruïne' van schilder Jan van Goyen was tot de oorlog eigendom van de Joodse bankier Gustaaf Hamburger. Die liet het werk in 1940 achter toen hij naar de VS vluchtte. De Duitse bezetter confisqueerde en verkocht het 17de-eeuwse schilderij.

Nazi-roofkunst
Na de oorlog kwam het kunstwerk in de collectie Nederlands Kunstbezit, waar alle Nazi-roofkunst in terecht kwam. Via die collectie kwam het schilderij in Venlo. Daar ligt het nu in het depot.

Dochter Hamburger
De dochter van Gustaaf Hamburger had om teruggave gevraagd. Die aanvraag is onderzocht en goedgekeurd door de Restitutiecommissie, die de teruggave van geroofde kunst onderzoekt. Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft het advies om het schilderij terug te geven overgenomen van de commissie.

De rechtmatige eigenaresse van het schilderij woont tegenwoordig in Zwitserland. Zij is de enige erfgenaam van Gustaaf Hamburger.

Bron: L1 Limburg
Unbekannter Soldat, steh' heut' vor deinem Grab,
mit Efeu bedeckt, keiner der an dich denkt.
Keiner vermißt dich mehr, oh es tut weh
wenn ich deinen Stein so seh', treuer Soldat,
mehr als ein namensloses Grab.
Plaats reactie