RIP William Guarnere...

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Gesloten
Jonasj
Lid
Berichten: 253
Lid geworden op: 28 dec 2012, 18:02

RIP William Guarnere...

Bericht door Jonasj »

In Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania is oorlogsveteraan William Guarnere overleden. Hij nam deel aan de landing in Normandië op het einde van WO II en vocht later mee tijdens het Ardennenoffensief. Zijn belevenissen en die van zijn regiment vormden in 2001 de basis voor de serie "Band of brothers".
Guarnere stierf afgelopen zaterdag in het Jefferson University Hospital in Philadelphia aan de gevolgen van een gescheurde slagader. Dat bevestigt zijn zoon William Guarnere junior. "Hij had een goed en lang leven", zei hij.

Guarnere senior was een veteraan uit WO II. Als lid van het 506e regiment van de 101e Airborne Division (de zogenoemde Easy Company) nam hij op het einde van de oorlog deel aan de landing in Normandië. Later vocht hij mee tijdens het Ardennenoffensief. Daarbij verloor hij een been toen hij een gewonde soldaat wilde helpen. Dit alles leverde hem de bijnaam "Wild Bill" op.

De oorlogsavonturen van Guarnere en van de Easy Company vormden de basis voor "Band of Brothers", de serie uit 2001 geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks. Acteur Frank John Hughes vertolkte daarbij de rol van Guarnere. Volgens een medewerker van de serie werkte Guarnere achter de schermen actief mee aan een waarachtige weergave van de feiten. Zo wilde hij dat zijn oorlogskameraden de erkenning kregen die ze verdienden. "Achter de schermen deed hij meer voor de andere veteranen dan voor zichzelf", klinkt het.

In 2007 schreef Guarnere zijn memoires samen met collega-veteraan Edward J. Heffron en journalist Robyn Post. Volgens Guarnere junior ontmoette zijn vader Heffron tijdens WO II en zijn ze nadien altijd vrienden gebleven tot Heffron afgelopen december overleed. "Nu zijn ze opnieuw samen", dus de zoon. Guarnere senior werd 90.

bron: deredactie.be
"je mag elkaar beschermen, maar doe dit zonder wapens en helmen" een vredesboodschap van een leerling uit het eerst middelbaar waar ik stage heb gelopen...
Gebruikersavatar
Mr Mojo Risin
Lid
Berichten: 1524
Lid geworden op: 15 jun 2006, 15:45
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: RIP William Guarnere...

Bericht door Mr Mojo Risin »

Slotje. Wordt reeds besproken in dit topic.
Steeds op zoek naar items gerelateerd aan Vilvoorde tijdens beide wereldoorlogen.
Tevens gezocht: een losse schede voor de Belgische Mod. 16 bajonet.
Gesloten