Franse executies WO I doen pijn

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Franse executies WO I doen pijn

Bericht door platoz »

Een eeuw na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn er in Frankrijk nog altijd open wonden. Vanwege het lot van 740 gefusilleerde soldaten bijvoorbeeld. Nabestaanden eisen rehabilitatie omdat ze vinden dat de militairen ten onrechte zijn geëxecuteerd. De Franse regering aarzelt.

Franse officieren hadden in 1914 de opdracht om desnoods met harde hand de orde en discipline onder de manschappen te handhaven. Zo moest worden voorkomen dat soldaten deserteerden, zichzelf verwondden om naar het ziekenhuis te mogen of bevelen niet opvolgden.

Franse soldaten die zich in de ogen van de officieren hadden misdragen, werden voorgeleid aan de krijgsraad. Tegen een doodsvonnis was geen beroep mogelijk.

Kort na de Eerste Wereldoorlog hebben zo'n veertig gefusilleerden eerherstel gekregen, een kleine minderheid dus. In de families van gefusilleerde soldaten bleef het onderwerp vaak onbesproken vanwege schaamte of verontwaardiging. Sommigen zagen zich gedwongen om te verhuizen. Anderen hadden daar geen geld voor omdat ze geen aanspraak konden maken op een weduwe-uitkering van de staat.

De Franse regering heeft vorig jaar experts gevraagd om te onderzoeken of de gefusilleerden in aanmerking kunnen komen voor rehabilitatie. Maar de conclusies van de onderzoekers waren niet eenduidig.

Ze hebben afgeraden om een algemene rehabilitatie af te kondigen. Daarvoor zijn de individuele gevallen te verschillend. Bovendien is het onmogelijk om honderd jaar na dato gedegen juridisch onderzoek te doen. Zo'n 20 procent van de juridische dossiers is in de loop der jaren zoekgeraakt.

President Hollande heeft aangekondigd dat een vleugel van het nationale militaire museum in het Hôtel National des Invalides in Parijs zal worden gewijd aan de gefusilleerden van de Eerste Wereldoorlog:

"Ik wil dat geen enkele Fransman die deelnam aan dat verschrikkelijke conflict, vergeten wordt", aldus president Hollande. "Honderd jaar na dato moeten we het pijnlijke vraagstuk van de gefusilleerden benaderen in een sfeer van verzoening."

Bron: nos.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 96 keer

Re: Franse executies WO I doen pijn

Bericht door asjemenou »

Dit soort executies wegens "lafheid" kwamen tijdens WOI in alle strijdende legers voor. Vaak leden deze "laffe" soldaten aan een shellshock. Soldaten die hier aan leden waren letterlijk gek geworden van angst door een (artillerie) beschieting, een aanval o.i.d. Vandaag de dag duiden we dit syndroom meestal aan met PTSS. Zie ook; http://nl.wikipedia.org/wiki/Shellshock en http://www.youtube.com/watch?v=cc7ehb8agWY .
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Franse executies WO I doen pijn

Bericht door Erik »

Het is niet alleen de schaamte die pijn deed. Gezinnen van een geëxecuteerde werden feitelijk geëxcommuniceerd. Mensen werden nagewezen op straat, in vele bekende gevallen niet eens meer geholpen bij de bakker en de slager. Niet alleen de soldaat was "gestraft" (in feite in veel gevallen gefusilleerd om onkunde in het officierscorps te verdoezelen of te excuseren) maar alle nabestaanden. Jaja, Fraternité.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Plaats reactie