Karabijn na 74 jaar opgegraven

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Karabijn na 74 jaar opgegraven

Bericht door Old guy »

In het bos bij het Utrechtse dorp Leersum is een karabijn uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Het verroeste vuurwapen lag 74 jaar onder de grond.

Aan het begin van de oorlog was een Nederlandse soldaat bij Leersum op de vlucht geslagen. Toen hij langs een boerderij rende, gooide hij zijn uitrusting van zich af.

De 16-jarige boerenjongen Albert, die de soldaat zag langsrennen, nam het geweer van de soldaat mee om te voorkomen dat het in handen kwam van de Duitsers. Hij begroef het in een weiland.

Zoektocht
De familie verhuisde, maar de karabijn bleef in de grond achter. Een paar weken geleden nam de broer (83) van Albert contact op met Staatsbosbeheer. Hij wilde graag een laatste poging doen om het vuurwapen te vinden.

Dat was niet makkelijk: de omgeving is compleet veranderd. Waar het weiland vroeger lag is nu al jaren bos. Toch ging de boswachter met de broers op zoek. Nadat de boswachter met een metaaldetector het oude ijzeren hekwerk van het weiland had teruggevonden, kwam de karabijn snel tevoorschijn.

Vergaan
Er is niet veel meer over van het wapen. Het hout is vergaan en het ijzer is volledig verroest. Toch zijn de broers blij dat het is gevonden. Zij kunnen het boek sluiten en halen opgelucht adem omdat de karabijn inderdaad nooit is gevonden door de Duitsers.

De restanten van het wapen worden aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek aangeboden.

Bron: NOS.nl
http://nos.nl/artikel/641458-karabijn-n ... raven.html
Gebruikersavatar
Schijnwerper
Lid
Berichten: 688
Lid geworden op: 15 jul 2007, 04:07
Locatie: NH
Ontvangen: 4 keer

Re: Karabijn na 74 jaar opgegraven

Bericht door Schijnwerper »

Leuk verhaal en nog terug gevonden ook, vraag me alleen af was ie uit zich zelf gevlucht of wellicht zelf gedeserteerd is?
Grendel zat er nog in zag ik, meestal vind je ze altijd zonder grendel :) Met goede rede natuurlijk.
Niet zo gek dat het hout er niet meer op zat verrot was hey naar die tijd.

Ja stel je voor dat het wapen in Duitse handen zou vallen, zou het wellicht een hele anderen wending van de geschiedenis kunnen hebben betekend, wie weet was Stalingrad dan wel gevallen in Duitse handen :)
Böse Menschen haben keine Lieder.
Voorheen bekend als "Destruction" op dit forum.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4832
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 52 keer
Ontvangen: 94 keer

Re: Karabijn na 74 jaar opgegraven

Bericht door asjemenou »

Het is een opmerkelijk verhaal maar zeker geen zeldzaam voorval. Gedurende de oorlog zijn vele buitgemaakte/achtergebleven vuurwapens verstopt of begraven met het doel om ze een tijdje te laten verdwijnen.
Zelf ken ik het verhaal van een Nederlandse soldaat die z'n M95 karabijn (net zo'n karabijn als in het nieuwsbericht) en bijbehorend bajonet na de capitulatie in een sloot heeft gegooid. Korte tijd daarna heeft hij beide wapens weer opgevist en zijn ze gebruikt door de verzetsgroep waarvan hij deel is gaan uitmaken. Na de bevrijding heeft hij alleen de karabijn ingeleverd. Het bajonet heeft hij gehouden. Dit bajonet heb ik jaren geleden van hem gekregen.

Uitgaande van de restanten op de bijgevoegde foto, zat er een deelbare wapenriem op de karabijn. Mogelijk zo'n zeldzame groene singelband wapenriem.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Schijnwerper
Lid
Berichten: 688
Lid geworden op: 15 jul 2007, 04:07
Locatie: NH
Ontvangen: 4 keer

Re: Karabijn na 74 jaar opgegraven

Bericht door Schijnwerper »

Ja das ook een leuk verhaal zo, gaaf dat je die bajo nog hebt zelf ervan!Nee het is niet op zich zelf staand verhaal nee, kan ook wel meer van die verhalen ja.
Kan ook nog een verhaal bekend wellicht dat, ze na de capitulatie van NL van de Duitsers hun wapens weer uit het water moesten vissen die ze even daarvoor gedumpt hadden :lol:
Böse Menschen haben keine Lieder.
Voorheen bekend als "Destruction" op dit forum.
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Karabijn na 74 jaar opgegraven

Bericht door Erik »

asjemenou schreef:Uitgaande van de restanten op de bijgevoegde foto, zat er een deelbare wapenriem op de karabijn. Mogelijk zo'n zeldzame groene singelband wapenriem.
Ik betwijfel dat. Alle leerwerk is uit de grond gekomen en er is geen aanwijzing dat het om de tweedelige singel gaat. Er had dan bij moeten zitten, op het korte deel singel, een leren kap met witmetalen langwerpige musketon en op het lange deel een leren kap met D-ring. Beiden zitten er niet bij.
De volgorde waarin nu de restanten zijn gelegd klopt niet.
Links, bij de kolf, hoort te liggen de musketon en het deel van de riem waarvan ook de gesloten H-gesp deel uitmaakt. Rechts hoort te liggen (en die liggen er ook) de stoot met dubbelknoop en de tegenstoot die aan de onderzijde van de stoot was genaaid om de stoot stevig op de singel te houden. De 14 cM lange stoot zat om de voorste cordonbeugel en werd met de dubbelknoop gesloten.
Zichtbaar is de voorste cordonbeugel, hangend 'onder' de lade (want vastzittend aan de band met bajonethaft) Ook zichtbaar is de achterste cordonbeugel, zittend aan het restant van de verlengingsriem met D-ring. Deze cordonbeugel draagt ook nog zijn schroeven en heeft dus vastgezeten tegen de kolf of onder de kolf. In beide gevallen gaat het om een karabijn nr. 3 (O.M. of N.M. of gewijzigd)
In Leersum zat behalve het gros van 11RI ook een groot deel artillerie. Mogelijk dat het hier om een artillerist ging.

De karabijnriem is inderdaad wat ouder want hij heeft een gebruikelijke uitbreiding: de verlengingsriem met D-ring. Als de (aan de singel vastzittende) lange riem was gesleten werd-ie ingekort tot op de beschadiging, waarna de riem kunstmatig verlengd werd met een hulpriem met D-ring. Die hulpriem ging om de cordonbeugel (zoals de vondst ook laat zien) en de musketon van de lange riem werd aan de D-ring bevestigd.

Afbeelding
Karabijnriem met verlengingsriem.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Plaats reactie