Bevrijdingsroute houdt D-day levend

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Bevrijdingsroute houdt D-day levend

Bericht door Old guy »

Een toeristische route van ruim 3000 kilometer, die voert langs de belangrijkste plekken van de bevrijding van Europa, te beginnen op de stranden van D-day. Minister Hennis van Defensie opent de Liberation Route Europe door op vrijdag 6 juni een vlag te hijsen in het Franse plaatsje Arromanches, 70 jaar na de invasie.

De route loopt van de Normandische stranden via België en Nederland naar Berlijn. Het traject loopt ook vanuit Polen naar de Duitse hoofdstad.

Aan de route hebben de grote oorlogs- en bevrijdingsmusea uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland Polen en Nederland meegewerkt. Via een website en app kunnen bezoekers vanaf vrijdag informatie opvragen als ze de route afleggen.

Geschiedenis levend
In Nederland liggen sinds 2008 op tal van plaatsen veldkeien, waar audiofragmenten aan zijn gekoppeld. Geïnteresseerden kunnen de fragmenten beluisteren door een telefoonnummer te bellen of website te bezoeken. De bevrijdingsroute bestond al een paar jaar in Nederland, maar wordt nu, 70 jaar na D-day, uitgebreid naar andere Europese landen.

"Hiermee kunnen we historische locaties met elkaar verbinden en houden we de geschiedenis levend", zegt directeur Victoria van Krieken van de route. "Het duurt niet lang meer voordat de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. De verhalen van deze mensen willen wij graag blijven vertellen."

Bij de herdenking op D-day in Arromanches zijn ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte aanwezig.

Bron: Nos.nl
http://nos.nl/artikel/655737-bevrijding ... evend.html
Plaats reactie