Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
agraaff
Lid
Berichten: 60
Lid geworden op: 27 jan 2011, 21:58

Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door agraaff »

Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

AMSTERDAM, 4-06-2014 - Troostwijk veilingen organiseert op 27 juni de grootste veiling van militaria uit o.m. WO2 die het bedrijf ooit heeft meegemaakt. In overleg met het CIDI heeft directeur Feenstra besloten dat er echter totaal geen nazi-artikelen geveild zullen worden.

Dit is volgens NLnazivrij de eerste keer dat een veilinghuis in Europa nadrukkelijk de verkoop van nazispullen afwijst. NLnazivrij is de organisatie die tracht de verspreiding van nazisymbolen tegen te gaan, en is zeer verheugd met het besluit van Troostwijk.

Troostwijk stelt op zijn site Europees marktleider van het zakelijke veilen te zijn en heeft 14 kantoren in West-Europa. Op de militariaveiling komen volgens directeur Feenstra 6.000 kavels aan bod. De meeste bevatten meerdere artikelen - zoals een kavel van 5 geweren en 1 bazooka (onbruikbaar gemaakt), een met 50 badges, een met 30 caps, of een met 20 schaalmodellen - of met slechts één luchtafweerkanon. Ook is er één Britse 9 cylinder stermotor uit een vliegtuig te koop. In totaal beslaat het aanbod twee hallen ter grootte van in 3 voetbalvelden .

Troostwijk is in de jaren 1930 gesticht door Joden, maar er zijn geen oorspronkelijke familieleden meer bij het bedrijf betrokken. Volgens het digitale Joods Monument zijn er 139 leden van deze familie omgebracht (niet allen waren bij de veilingen betrokken).

http://www.youtube.com/watch?v=BuH56Mqrnhk

Volgens de website van Troostwijk gaat het om een online veiling van zeer grote privé collectie van militariahandel Jan van Gelder en zijn dumphandel Army Dump Van Gelder in Heukelum bij Gorcum, met legermaterialen uit zowel WO1 als WO2. Daarbij zijn ook uniformen, muziekinstrumenten, werktuigen, duikboot- en vliegtuigonderdelen, motoren, trucks, tenten, benzinetanks, kisten, generatoren, oorlogsdocumentatie en nog meer. De spullen staan in Dodewaard en Geldermalsen. Eigenaar Jan van Gelder blijkt geen ruimte te hebben voor nieuwe spullen en is intussen 68 jaar, terwijl zijn gezondheid wat minder wordt en zijn vrouw aandrong op stoppen.

Naar schatting gaat het in totaal om maar liefst 60.000 losse artikelen. Ook onklaar gemaakt wapens kanonnen, en verder bajonetten, messen en allerlei andere steekwapens worden geveild. Er zijn ook diverse modellen van tanks, schepen en vliegtuigen. Als deze swastika's bezitten, worden ze niet geveild.
Wat betreft de nazispullen zegt veilingleider Feenstra, dat hij het niet gepast acht die te veilen.

Hij stelt dat er geen enkel artikel geveild zal worden waar swastika's op staan, omdat hij dat met name ook in deze tijd ongepast vindt en Feenstra zich bewust is van de Joodse 'roots' van het bedrijf. Er zijn nu gesprekken gaande met eigenaar Van Gelder om deze spullen te schenken aan musea of aan het NIOD. Feenstra vindt nadrukkelijk dat zulke spullen niet in particuliere handen moeten komen, omdat hij dan niet weet of dat niet uit verkeerde motiven gebeurt.

In een reaktie zegt NLnazivrij, de organsiatie die o.m. verhandelen van nazispullen op Marktplaats bestrijdt, 'buitengewoon verheugd' te zijn met dit besluit en de redenering erachter geheel te onderschrijven. Coördinator Arthur Graaff hoopt dat dit een voorbeeld zal stellen. Hij wijst er verder op, dat veel nazispullen door diefstal verkregen zijn of onrechtmatig in beslag zijn genomen.

Graaff: 'In de kunstwereld is het nu langzamerhand wel doorgedrongen dat je niet kunt doen of je neus bloedt als je kunst tegenkomt die in de nazitijd uit een Joodse verzameling kon komen. Tijdens en na de oorlog werd er ook door de geallieerden militairen en door burgers veel geroofd en geplunderd - ook van Duitsers. Natuurlijk is het onmogelijk om van de tienduizenden Duitse geweren of nazipetten die nog over zijn na te gaan onder welke omstandigheden die in het 'vrije maatschappeljke verkeer' terecht zijn gekomen. Maar we weten dat de geallieerden ervoor zorgden zo snel mogelijk zoveel mogelijk wapens te vernietigen - en wat per ongeluk overbleef en nu nog rondzwerft, heeft vrijwel altijd een dubieuze oorsprong. Ook dat is een goede reden om de handel in met name nazi-Duitse militaria te stoppen of zelfs te verbieden als 'handel in gestolen goederen'.

http://www.NLnazivrij.tk
Ray76
Lid
Berichten: 220
Lid geworden op: 19 jan 2014, 11:44

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Ray76 »

Dat is toevallig zeg, agraaff. Arthur Graaff hier????
Mbt het artikel, je reinste kolder natuurlijk. Originele Duitse militaria ww2 komt hoofdzakelijk in handen van echte verzamelaars. Sympathisanten van het extreem rechtse gebeuren kopen wel de goedkope imitatie, om dit te verheerlijken. Blijf het maar vreemd vinden, dat sommige mensen ons serieuze verzamelaars maar gelijk maar gelijk het stempel Nazi te geven.
_Arthur

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door _Arthur »

Ray76 schreef:Blijf het maar vreemd vinden, dat sommige mensen ons serieuze verzamelaars maar gelijk maar gelijk het stempel Nazi te geven.
Niet alleen vreemd, maar ook gewoon smaad.
Uncle Goose
Lid
Berichten: 163
Lid geworden op: 22 jul 2009, 20:41
Locatie: Gentbrugge (België)
Contacteer:

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Uncle Goose »

Domme bekrompenheid, beter kan je zulke bagger niet noemen. Triestig dat men zich laat leiden door mensen die geen besef hebben hoe de militaria verzamelwereld in elkaar zit. Maar ja, uiteindelijk komt het materiaal toch terecht in de handen van privaat verzamelaars hoor, museums hebben meestal de middelen, plaats en personeel niet om grote hoeveelheden overstock te huisvesten en vaak verkopen ze dan ook overtollig materiaal. Eén veilingshuis zal de wereld niet maken hoor meneertje De Graaff, honderden anderen zullen gewoon verder verkopen wat ze binnenkrijgen en de online plaatsen zoals marktplaats, 2dehands kapaza, ebay... (kan nog wel even doorgaan) zullen blijven bestaan en ons geliefd materiaal verkopen. En dan nog, er zijn nog altijd de miliaria beurzen waar jij en jouw onozele beweging (als ik het dat al kan noemen) geen vat op hebben.
Verzamelaar van gasmaskers, alle landen en alle tijden. Momenteel ongeveer 400 verschillende gasmaskers in de collectie.
emielS
Lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 31 okt 2010, 17:29

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door emielS »

ogod de nieuwe linkse hobby!!!
Deze personen hadden ook al het re-enactment evenement bussum bridgehead stil laten ;eggen omdat er personen in whermacht uniformen rondliepen!!
CollectorWo2
Lid
Berichten: 2329
Lid geworden op: 09 jan 2012, 23:14
Gegeven: 32 keer
Ontvangen: 34 keer

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door CollectorWo2 »

|Nou,dan moeten ze ook geen bv russische spullen verkopen..of amerikaanse..of die heilig waren....
emielS
Lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 31 okt 2010, 17:29

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door emielS »

Deze man is gek, hij heeft fotos van mensen geplaatst van reenactment groep net of het neonazis zijn!!!
Fuglesang
Lid
Berichten: 208
Lid geworden op: 17 mei 2012, 13:10

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Fuglesang »

Deze megalomane man beseft niet, dat hij zich op grote, structurele schaal schuldig maakt aan smaad en dat hij zelf overal demonen verzint.
Wat heeft de geschiedenis van Troostwijk te maken met verzamelaars en de verkoop van "nazispullen"? Het is helemaal niet relevant aan het verhaal.
Daarnaast is het treurig om te zien dat een bedrijf zwicht uit angst voor het linkse terreur die meneer Graaff uitoefent. Je kan het als bedrijf immers niet hebben dat je te boek staat als nazi en crimineel. Of het nu waar is of niet, maar dat maakt voor Graaff en kornuiten niet uit, want die plaatsen wel meer mensen openlijk met foto's op hun websites, waarvan helemaal geen bewijs is dat ze dat zijn. M.a.w: Smaad.
Ook beseft hij niet dat er altijd plekken zullen blijven zijn, waar dit verhandeld zal blijven worden. Het versterkt alleen maar de invloed van die veilingshuizen, omdat het concurrentie uitschakelt. Op geen enkele manier wint Graaff dus, behalve dat mensen die man eens kennen. Wat dat betreft is hij niks beters als een Constant Kusters.

Ik denk dat de moderators er goed aan doen om deze man een IP-ban te geven, want die komt hier niet om ons toevallig te informeren, maar om het bloed onder de nagels vandaan te halen. Rellen doe je maar in je dromen.
Geïnteresseerd in SA en (Alg.) SS, NSB, Germaanse en Nederlandse SS
Fuglesang
Lid
Berichten: 208
Lid geworden op: 17 mei 2012, 13:10

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Fuglesang »

thunderbird schreef:|Nou,dan moeten ze ook geen bv russische spullen verkopen..of amerikaanse..of die heilig waren....
Nee die zijn wel goed, want meneer Graaff zei er dit over: "Maar we weten dat de geallieerden ervoor zorgden zo snel mogelijk zoveel mogelijk wapens te vernietigen - en wat per ongeluk overbleef en nu nog rondzwerft, heeft vrijwel altijd een dubieuze oorsprong."

'Tuurlijk...
Er zijn nogal wat dingen te bedenken, die nog steeds niet terug zijn bij de rechtmatige eigenaar.
Geïnteresseerd in SA en (Alg.) SS, NSB, Germaanse en Nederlandse SS
Gebruikersavatar
arie
Lid
Berichten: 837
Lid geworden op: 22 jun 2004, 00:25
Contacteer:

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door arie »

:full: :r
Ik dacht dat het niet gekker kon :zapped:
Als ik Jan van Gelder was geweest, alles of niks veilen of anders alles terug trekken, met de nieuw opgestelde regeltjes.
En een ander veilinghuis zoeken, die willen het graag allemaal veilen :+
Nederlandse Civiele en Militaire Collaboratie WO 2
https://www.bezetting40-45.nl/
Gebruikersavatar
Joep
Lid
Berichten: 2196
Lid geworden op: 22 sep 2012, 14:33
Gegeven: 1 keer

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Joep »

emielS schreef:Deze man is gek, hij heeft fotos van mensen geplaatst van reenactment groep net of het neonazis zijn!!!
Hier sluit ik me bij aan.
"Luctor et Emergo"

Altijd op zoek naar alles van het Nederlandse vooroorlogse leger!
Fahnenjunker
Lid
Berichten: 394
Lid geworden op: 09 aug 2005, 20:55

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Fahnenjunker »

Dus bijvoorbeeld een SS pet die door een geallieerde militair als souvernir is meegenomen en wellicht is afgepakt van een krijgsgevangene wordt hier gelijkgesteld met een door nazi's stuk geroofde kunst afkomstig van Joden en mag daarom niet verkocht worden? Charming.
Der Sammler wohnt nur ein Stockwerk hoher als der Wahnsinn...
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door panzer lehr »

We kunnen hem beter negeren.
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Jan Klaassen »

agraaff schreef:Hij wijst er verder op, dat veel nazispullen door diefstal verkregen zijn of onrechtmatig in beslag zijn genomen.

...en wat per ongeluk overbleef en nu nog rondzwerft, heeft vrijwel altijd een dubieuze oorsprong.
Wat een ongelooflijk zure en compleet op nonsens gebaseerde opmerkingen zijn dit, agraaff!
U, met al uw kennis, weet ongetwijfeld hoeveel miljoenen Duitse militairen er waren - en hoeveel tientallen miljoenen kleding- en uitrustingsstukken. Vele tienduizenden (zo niet honderdduizenden) zijn op zolders, in kasten en in lades van families, vrienden of toevallige voorbijgangers beland aan het eind van de oorlog, en zijn daar sindsdien ook weer uitgekomen. Hoe is dat "dubieus"?

Ik vind de insinuatie, dat alle verzamelaars in feite dieven en gewetenloze rotzakken zijn, gelijk aan de figuren die in de kunstwereld met Joodse kunst rondlopen die door Nazi's is gestolen (een vergelijking die sowieso meer dan mank gaat), echt veel te ver gaan.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Troostwijk weigert als eerste nazispullen te veilen

Bericht door Jan Klaassen »

emielS schreef:ogod de nieuwe linkse hobby!!!
Geen idee wat voor maffe hobby dit is, maar links is het niet hoor, vrees niet :roll:
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Plaats reactie