Laatste Navajo-codeveteraan overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mr Mojo Risin
Lid
Berichten: 1524
Lid geworden op: 15 jun 2006, 15:45
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 8 keer

Laatste Navajo-codeveteraan overleden

Bericht door Mr Mojo Risin »

Laatste Navajo-codeveteraan overleden

Wo 04/06/2014 - 23:17 Pieterjan Huyghebaert

In de VS is Chester Nez (93) overleden. Hij was de laatste nog levende Navajo-indiaan die in de Tweede Wereldoorlog meehielp een geheime code te ontwikkelen voor het Amerikaanse leger. De code bestond uit woorden in het Navajo.

Chester Nez werd samen met 28 Navajo-indianen geselecteerd om een code te maken in hun eigen taal. Hoewel hun taal tot dan nog nooit was neergeschreven, maakten ze zelf ook een alfabet. De Navajo's leerden de code uit het hoofd en gingen ermee naar het front. De codetaal is nooit gekraakt door de Japanners. Zelfs niet-getrainde Navajo-indianen konden niets met de codes, want willekeurige Navajo-woorden kregen een andere betekenis.

Na de Tweede Wereldoorlog diende Nez ook nog in de Koreaanse oorlog, daarna is hij zich gaan toeleggen op schilderen. Zijn familie was lange tijd niet op de hoogte van zijn belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas eind jaren 60 kwam het Amerikaanse leger naar buiten met het verhaal van de Navajo-code. Nez noemde het later "historisch" dat hij zijn eigen naam kon gebruiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1988780
Steeds op zoek naar items gerelateerd aan Vilvoorde tijdens beide wereldoorlogen.
Tevens gezocht: een losse schede voor de Belgische Mod. 16 bajonet.
Plaats reactie