Oorlogskranten over D-day online

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Oorlogskranten over D-day online

Bericht door Old guy »

"GEALLIEERDE TROEPEN ZIJN GELAND OP DE NORMANDISCHE KUST en hebben enkele bruggenhoofden gevormd. Grote luchtoperaties gingen aan de invasie vooraf; 13.000 vluchten werden uitgevoerd. In de voorgaande nacht daalden luchtlandingstroepen achter de Duitse linies. Het weer was zeer slecht tijdens de operatie; de vijand werd volkomen verrast."

Daarmee opende het vijfde bulletin van De Vrijheid, een verzetskrant voor Amsterdam en omstreken, van dinsdag 6 juni 1944. De redactie was goed geïnformeerd, vermoedelijk dankzij de radio-uitzendingen van de BBC, en gaf een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen die dag in Frankrijk. Het belang daarvan voor het verloop van de oorlog werd onderkend: "De invasie in Europa, tot nu toe een droombeeld, een wens, is tot werkelijkheid geworden".

Het volledige bulletin is terug te lezen via de site van het NIOD, het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Daar is ook te zien dat 'foute' kranten als De Residentiebode en Het Nationale Dagblad al op de eerste dag over de invasie schreven. Het NIOD maakt gebruik van Delpher.nl, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Bibliotheek en een aantal universiteitsbibliotheken.

Beslissend en historisch
Het Nationale Dagblad erkent dat Europa "beslissende en historische ogenblikken" doormaakt, maar voegt daar de voor zijn achterban geruststellende woorden aan toe: "Het kan deze uren, waarin zijn lot wordt gewogen, tegemoet gaan in het rustige besef, dat de Duitsche weermacht en de met haar verbonden troepen - wáár dan ook - paraat zijn."

Het NIOD wil het komende jaar vaker laten zien wat de legale en illegale kranten van destijds over bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog schreven, zoals over Dolle Dinsdag (5 september 1944), Market Garden (17 september 1944) en de atoombom op Hiroshima (6 augustus 1945)

Bron:Nos.nl
http://nos.nl/artikel/657621-oorlogskra ... nline.html
Plaats reactie