Wereldleiders op D-day-strand

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Wereldleiders op D-day-strand

Bericht door platoz »

Tal van wereldleiders wonen op het strand van het Franse Ouistreham de herdenking van D-day bij. Als laatste gast arriveerde de Britse koningin Elizabeth. Ze kreeg een groot applaus. Haar land had een zeer groot aandeel in de invasie die de bevrijding van West-Europa inluidde.

Applaus was er ook voor de een-na-laatste gast die aankwam: de Amerikaanse president Obama. Als enige had hij een persoonlijk woord voor de D-day-veteranen, die in een erehaag stonden opgesteld.

Andere belangrijke wereldleiders die aanwezig zijn, zijn de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin. Terwijl Obama breed lachend andere gasten begroette, keek Poetin zuinigjes toe.

In een halfuur durende toespraak stond de Franse president Hollande uitgebreid stil bij de duizenden jongemannen die op 6 juni 1944 hun leven gaven voor de bevrijding van Europa. Hij noemde met name een Franse eenheid van 177 man: 134 van hen vonden de dood of raakten gewond. "Iedereen die die dag op de stranden van Normandië stond, was een held", zei Hollande.

De Franse president herinnerde eraan dat vrijheid iets is wat voortdurend moet worden bevochten. Hij wil dat de stranden van Normandië als symbool van die strijd op de Unesco-Werelderfgoedlijst worden geplaatst.

Lovende woorden waren er ook voor de Russen, die niet in Normandië gevochten hebben, maar in Rusland en Oost- en Midden-Europa het nazisme bestreden. Zijn woorden werden door applaus onderbroken, ook van president Poetin, die ze duidelijk wist te waarderen.

Hollande stond ook stil bij de Duitsers, die hij als slachtoffers van het naziregime beschouwt.

Na de toespraak van Hollande volgde een voorstelling met dans, muziek en videobeelden, die gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in herinnering brachten.

Bron: nos.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Laurens van D.
Lid
Berichten: 96
Lid geworden op: 03 apr 2014, 14:17

Re: Wereldleiders op D-day-strand

Bericht door Laurens van D. »

Ik vond het wel mooi dat er ook een Duitse soldaat een belangrijke rol speelde in de ceremonie samen met een Fransman.
Plaats reactie