Willems-Orde voor nieuwe held

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Willems-Orde voor nieuwe held

Bericht door Old guy »

Het ministerie van Defensie reikt in oktober de Militaire Willems-Orde uit aan commando Gijs Tuinman (34). De jarenlange procedure om iemand de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding te geven is bijna afgerond. Alleen koning Willem-Alexander moet zijn handtekening nog zetten.

Het ministerie van Defensie wil er niets over zeggen.

De Willems-Orde wordt zelden uitgereikt. De laatste militair die de eer ontving, is Marco Kroon, in 2009. Dat was voor het eerst in 54 jaar. Op dit moment dragen vijf mensen de onderscheiding. Drie Nederlanders, een Engelsman en een Amerikaan.

Afghanistan
Majoor Tuinman diende vijf keer in Afghanistan en ging ook verschillende keren op missie naar Afrika. Hij krijgt de Willems-Orde onder meer voor zijn optreden op 6 september 2009, in Deh Rawod. Hij leidde die dag een groep commando's en mariniers die korporaal Kevin van de Rijdt probeerde te redden.

Van de Rijdt overleed toch, maar de actie van de commando's wordt gezien als heldhaftig. Zes ondergeschikten van Tuinman kregen een Bronzen Kruis. Tuinman zelf werd voor een eerdere heldendaad al onderscheiden met de Bronzen Leeuw.

Kroon
De Volkskrant schrijft dat ingewijden aan de krant melden dat defensie met de onderscheiding het blazoen van de Willems-Orde wil oppoetsen. Marco Kroon zou niet meer voldoen als uithangbord.

Kroon kwam nadat hij de onderscheiding had gekregen in opspraak door een rechtszaak tegen hem wegens drugs- en wapenbezit. Kroon gaf toen toe dat hij stroomstootwapens in bezit had gehad, maar werd vrijgesproken van drugsbezit. Inmiddels is hij weer actief als militair.

Bron: Nos.nl
http://nos.nl/artikel/657937-willemsord ... -held.html
Plaats reactie