'Veel Auschwitzbewakers worden toch niet vervolgd'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

'Veel Auschwitzbewakers worden toch niet vervolgd'

Bericht door Old guy »

Veel bewakers van Auschwitz tegen wie strafrechtelijk onderzoek loopt, ontspringen alsnog de dans. De hoogbejaarde verdachten in de leeftijd van 88 tot 94 jaar zijn volgens justitie in Duitsland niet fit genoeg voor een proces.

Zeker elf vermeende kampbewakers in verscheidene deelstaten, waaronder Beieren en Nedersaksen, zijn vrijgesteld van vervolging, meldde het tijdschrift Der Spiegel zondag.
In september vorig jaar droeg het onderzoekscentrum voor nazimisdaden in het Zuid-Duitse Ludwigsburg dertig dossiers van vermoedelijke kampbewakers van het concentratiekamp Auschwitz over aan justitie.
De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan hulp bij moord in het Duitse concentratie- en vernietigingskamp in het zuiden van Polen. De dossiers werden overgedragen aan de Openbare Ministeries in verscheidene Duitse deelstaten die moesten beslissen over vervolging.

Demjanjuk

Het centrum begon zijn onderzoek na de uitspraak tegen de Oekraïense kampbewaker John Demjanjuk. Hij werd in 2011 in München tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hulp bij de moord in het vernietigingskamp Sobibor op meer dan 28.000 mensen, onder wie veel Nederlanders.
Die uitspraak effende de weg voor nieuwe processen, omdat niet langer direct bewezen hoefde te worden dat bewakers iemand hadden vermoord (individuele schuld). Aanwezigheid was voldoende om veroordeeld te worden voor hulp bij moorden.

Vergassen

Afgelopen week nog arresteerden de Verenigde Staten op verzoek van Duitsland een 89-jarige man die werkzaam was in Auschwitz-Birkenau. Justitie in de Duitse stad Weiden verdenkt Johann Breyer ervan betrokken te zijn bij het vergassen van zeker 344.000 mensen. Duitsland klaagt hem aan voor ''medeplichtigheid bij het vermoorden van 158 treinladingen Europese Joodse gedeporteerden''.
In het Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau kwamen ruim een miljoen mensen om. Uit Nederland werden 57.000 mensen naar Auschwitz gestuurd. Van hen overleefden 900 de oorlog.

Bron: Nu.nl
http://www.nu.nl/buitenland/3808966/vee ... volgd.html
Plaats reactie