Sarajevo herdenkt begin WOI

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Sarajevo herdenkt begin WOI

Bericht door Old guy »

Melanie en David Bott zouden anders nooit naar Sarajevo zijn gegaan. Maar voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog maken ze een uitzondering. "We hebben allebei familieleden die in de oorlog hebben gevochten", legt David uit.

"Het is belangrijk dat wij dit herdenken, omdat er geen veteranen meer in leven zijn om het te vertellen", vult Melanie aan. Het Engelse paar behoort tot de duizenden toeristen die dit weekeinde naar de Bosnische hoofdstad komen om stil te staan bij de aanslag die de Eerste Wereldoorlog inluidde. Heel Sarajevo staat er door op zijn kop.

Bij de straathoek waar de aanslag plaats had is een komen en gaan van toeristen. Ze willen op de foto in een replica van de auto waarin aartshertog Franz Ferdinand reed, en ze tellen de stappen die zijn moordenaar Gavrilo Princip aflegde vanaf zijn post bij de brug ernaast.

Dagtaak

Historicus Harm Kern heeft een dagtaak aan alle belangstelling. De Nederlander doet veldonderzoek en werkt als algemeen toeristengids in Sarajevo, maar dezer dagen moet hij volop aan de bak om een groep historisch geïnteresseerden alles over de aanslag te vertellen. "Het begon als een tussendoortje, maar het heeft me helemaal gegrepen."

In Nederland doet de Eerste Wereldoorlog misschien weinig emoties oplaaien, maar in de rest van Europa blijven de gebeurtenissen van 1914-18 onderwerp van heftig debat.

Neem de omstreden rol van aanslagpleger Gavrilo Princip. Kerns groep toeristen is gefascineerd door het bezoek aan het standbeeld voor Princip, in het door Serviërs bevolkte oosten van de stad. "Dat is wat het interessant maakt", zegt Kern. "De ervaring van de geschiedenis is voor iedere groep anders."

Boodschap van vrede

Wat al die boodschappen moet verbinden is de oproep tot vrede die de organisatoren van de herdenking willen doen. "Het voelt wat vreemd om een oorlog te herdenken", zegt Amra Madzarevic, de directeur van de stadsmusea van Sarajevo. "Maar het gaat om een boodschap van vrede. We zijn blij dat er zoveel aandacht is en dat mensen dit willen meemaken."

Voor het gezin Bott is het bezoek in ieder geval een indrukwekkende belevenis. "Het lijkt in niets op de velden van Vlaanderen, waar de meeste Britse soldaten vielen. Maar het is verbijsterend dat een gebeurtenis in zo'n verre stad dat allemaal teweeg heeft gebracht."

Bron: Nos.nl
http://nos.nl/artikel/667645-sarajevo-h ... n-woi.html
Plaats reactie