Hitler's geheime hut in de Ardennen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Hitler's geheime hut in de Ardennen

Bericht door Roel R. »

Hitler's geheime hut in de Ardennen

Gepubliceerd op donderdag 19 augustus 2004

Rondtoerend langs stille dorpjes in het zuiden van de Belgische Ardennen was er opeens dat bijna onthutsende bordje: ‘Abri de Hitler’. Wat had ’s werelds meest gehate man te maken met een argeloos bos in België?

Onvindbaar
Site historique. Historische plek. Houten gebouwtjes tussen bomen. Een tourniquet. Over vijven en dus gesloten. Volgende dag terugkomen. Niet zo makkelijk, want Brûly-de-Pesche is een onmogelijk klein, verscholen plaatsje. Vlakbij de Franse grens, ongeveer halverwege tussen Chimay, met zijn grote kasteel dat midden in de stad staat, en het gezellige Couvin.


De strateeg
De oorlog werd menens in 1940. De Duitse troepen trokken razendsnel op via Nederland en België naar Frankrijk. Hitler zelf, denkend dat hij een groot strateeg was, wilde er met zijn neus bovenop staan. Hij wenste te zien hoe het trotse Frankrijk ten onder ging.


Grand Quartier
Een afgelegen plek, verborgen in de bossen, werd zijn ‘Grand Quartier Géneral Allemand’. Via lange werkdagen door de organisatie Todt gebouwd en zwaar beveiligd. Op 28 mei 1940 werden 28 dorpen geëvacueerd. Geen pottenkijkers dus. De bewoners kregen een paar uur de tijd om met hun inboedel op handkarren en kruiwagens in een trieste stoet elders onderdak te vinden.


De wolf
Op 6 juni landde Hitler om half acht ’s morgens op een nabij gelegen vliegveld en betrok met zijn officieren een soort Beiers chalet in Brûly-de-Pesche. Hij noemde zich graag ‘wolf’ en doopte zijn onderkomen de ‘Wolfsschlucht’. De ‘Wolfsschanze’ in Polen was net zoiets. Hier liet Von Stauffenberg een bom ontploffen.

Bunker
Natuurlijk moest er ook een bunker komen. Het werd een 600 ton wegende kolos, zeven meter lang. Hier, veilig voor luchtaanvallen en beschietingen, werd de veldtocht tegen Frankrijk op kaarten uitgezet.


Films
Hitler en zijn staf ontbeten in een boerderij (Kasino) waar ze via radio en telefoon de campagne volgden. In de dorpskerk – ontdaan van een vereerd heiligenbeeld – bekeek Hitler de films van de gevechten. Vermoedelijk tot zijn volle tevredenheid. Hij redigeerde hier ook de wapenstilstand met Frankrijk op 25 juni 1940.


Zwembadje
Keitel, chef van de ‘Wehrmacht’ (opgehangen in Neurenberg) woonde in een school. Zijn staf in de pastorie en het parochiehuis. Een kippenhok was de kapsalon en een weiland de landingsbaan. Omdat Hitler wel eens behoefte kon hebben aan wat frissigheid, groef men een piepklein zwembadje. Het is nog te zien. Himmler en Goering kwamen wel eens op bezoek, maar Goering paste niet in het bad.


Ontelbare foto’s
Wat overbleef van zo’n belangrijke nederzetting is de muffe, kille bunker. Twee paviljoens (er waren er drie) zijn herbouwd in de stijl van 1940. In het ene zijn wanden vol foto’s te zien. Ook interessant is de film uit die tijd. De Duitsers legden alles minutieus vast. Opvallend is dat Hitler er in die dagen zo ontspannen uitzag. Blijkbaar vertrouwde hij op de ‘onoverwinnelijkheid’ van zijn leger.


Verzet
Het tweede paviljoen vertelt een heel ander verhaal. Het is een eerbetoon aan het verzet, dat in deze bossen georganiseerd werd, met name de sabotagegroep Hotton. Bommen ontploften. Treinen ontspoorden. Op de weg naar Couvin is aan de rand van het bos, ter nagedachtenis aan de Belgische maquisards, een kapel gebouwd met al hun namen: Notre Dame de Maquis.


Genezing
Vlakbij het museum ‘Abri de Hitler’ staat een bronnetje met water uit de beek Saint-Méen. Het water moet huidziekten genezen. In gedachten zie je Hitler over z’n puistjes wrijven. Soms is het heerlijk om vergane glorie te bekijken.

Open: van Pasen t/m september; oktober: alleen weekends. Tijden: 10.30 – 17.00 uur

Simone Petersen

Zie link voor foto's http://www.planet.nl/planet/show/id=693 ... /sc=48ee97
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door johan willaert »

Vorig jaar wijdde de VRT (Vlaamse TV) een tweedelige documentaire aan dit HK....

Johan
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
Brianlinden
Lid
Lid
Berichten: 2504
Lid geworden op: 03 jan 2004, 22:13
Locatie: Leiden

Bericht door Brianlinden »

Zeer intresant :D

Mooie foto's

"Het is nog te zien. Himmler en Goering kwamen wel eens op bezoek, maar Goering paste niet in het bad. "

:D
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Religieuze beelden in de kerk waar Hitler de Wochenschau bekeek werden toen trouwens weggemoffeld. Ik heb heb over 'Waltwiese' (zoals het kwartier van Hitlmer eigelijk aanvankelijk heette) al eens een documentaire gezien (in de docuserie waar fotograaf Michiel Hendrickx Hitler in België achterna gaat)

Edit: inderdaad Johan. Vorig jaar was trouwens een heruitzending, ik geloof dat ik de documentaire al in '99 of 2000 zag.
Gebruikersavatar
Ruben
Lid
Berichten: 778
Lid geworden op: 11 jul 2004, 21:55
Locatie: België, Aalter

Bericht door Ruben »

Hmm zeer interessant..zeker een bezoekje waard !
War is something human...
Gebruikersavatar
Giel
Lid
Berichten: 1460
Lid geworden op: 06 mei 2004, 19:05
Locatie: Gent

Bericht door Giel »

Ligt die hut daar nog, zonder dat er toeristenkraampje rond zijn?
Gebruikersavatar
barry
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 04 apr 2004, 19:45
Contacteer:

Bericht door barry »

Kijk daarvoor ook eens hier:
http://www.oorlogsmusea.nl/museum.asp?70
-F.U.B.A.R-
Plaats reactie