België staat stil bij begin WOI

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

België staat stil bij begin WOI

Bericht door Old guy »

België staat vandaag stil bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het is precies honderd jaar geleden dat Duitsland het land binnenviel en daarmee de Belgische neutraliteit schond.

In Luik is vanochtend een nationale ceremonie begonnen bij het Herdenkingsmonument voor de Geallieerden. De Belgische koning Filip en andere hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland zullen de gesneuvelde militairen en burgerslachtoffers eren.

Later op de dag geeft de Belgische luchtmacht een grote vliegshow boven Luik, de plaats waar in 1914 de eerste grote veldslag plaatsvond. Het Duitse leger wilde door België oprukken naar Frankrijk, maar stuitte op hardnekkig verzet.

William en Kate
Bij de ceremonie zijn ook de Franse president Hollande, de Duitse collega Gauck en bondskanselier Merkel aanwezig. Gisteren herdachten zij ook het officiële begin van de Eerste Wereldoorlog, toen Duitsland de oorlog verklaarde aan Frankrijk. Namens het Verenigd Koninkrijk houden prins William en zijn vrouw Kate een toespraak.

Ook in andere dorpen en steden wordt uitgebreid stilgestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Op veel plaatsen worden kransen gelegd en een minuut stilte gehouden. In de Waalse stad Bergen herdenken William en Kate het eerste slachtoffer aan Britse zijde.

Nederland
Nederland had in eerste instantie minister Timmermans van Buitenlandse Zaken afgevaardigd, maar die is door de nasleep van de MH17-vliegramp bezet. Minister van Staat Hans van den Broek vertegenwoordigt Nederland.

Gisteren werd de eerste Belgische dode herdacht. De 21-jarige ruiter Antoine Fonck sneuvelde toen de Duitsers op 4 augustus 1914 België binnentrokken.

De ceremonie in Luik is rechtstreeks te volgen op Nederland 1 en via nos.nl.

Bron:nos.nl
http://nos.nl/artikel/682650-belgie-sta ... n-woi.html
Plaats reactie