Trouw eert oorlogsmedewerkers

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Trouw eert oorlogsmedewerkers

Bericht door Old guy »

De krant Trouw staat vandaag uitvoerig stil bij zijn oorlogsverleden. Op de voorpagina staan pasfoto's van de 23 medewerkers van de krant die zeventig jaar geleden, op 9 en 10 augustus 1944, door de Duitse bezetter werden gefusilleerd.

De 23 waren opgepakt omdat ze de verzetskrant hadden verspreid. Wegens medewerking aan een "ophitsend geschrift" waren ze veroordeeld tot de doodstraf.

In het katern De Verdieping wordt het verhaal achter de executies verteld. De bezetters traden tegen medewerkers van Trouw harder op dan tegen die van andere verzetskranten, zoals het Parool. Die kwamen er, als ze werden opgepakt, vaak van af met celstraffen.

Adres
Het verschil vond zijn oorsprong in een stukje in Trouw van juni 1944, kort na de landing van de geallieerden in Normandië. In dat artikeltje werd het adres vermeld van het gezin van de hoogste baas van de SS, Rauter. "U moet weten dat het gezin van Rauter in een zwaar bewaakt huis, Ernst Casimirlaan 23 te Arnhem, woonachtig is."

Die vermelding was, zoals de redacteur later heeft verklaard, bedoeld om de lezers een hart onder de riem te steken. Het gezin van Rauter was van Wassenaar naar Arnhem verhuisd. De boodschap was: de Duitsers verliezen na D-day de moed en laten hun gezinnen alvast richting Duitsland vertrekken.

Keihard
Rauter vatte de vermelding van het adres op als een oproep om een aanslag op zijn gezin te plegen. Hij maakte zich daarom sterk bij Rijkscommissaris Seyss-Inquart en SS-leider Heinrich Himmler om medewerkers van Trouw keihard aan te pakken.

Dat gebeurde ook. Een groep van 23 mensen die al eerder waren opgepakt voor het verspreiden van edities van Trouw en vastzaten in kamp Vught werden het slachtoffer. Zij werden op 5 augustus 1944 ter dood veroordeeld en een paar dagen later gefusilleerd. De jongste was 20, de oudste was 53.

Trouw wil de herinnering aan hen levend houden: "Aan hen danken we deze krant". De redactie zal de komende maanden vaker stilstaan bij gebeurtenissen in de laatste oorlogsmaanden.

Bron:NOS.nl
http://nos.nl/artikel/684401-trouw-eert ... rkers.html
Plaats reactie