Filip herdenkt bloedbad Dinant

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Filip herdenkt bloedbad Dinant

Bericht door Old guy »

Koning Filip heeft in Dinant het bloedbad herdacht dat de Duitsers er in 1914 aanrichtten. De Waalse stad werd in de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog grotendeels vernietigd en veel inwoners werden over de kling gejaagd.

De stad lag de Duitsers in de weg bij hun opmars naar vestingstad Namen. Daarom stuurde Frankrijk militairen om de vijand tegen te houden. Van 15 tot 23 augustus werd er zwaar gevochten om de stad.

Toen de Duitsers Dinant innamen, traden ze bijzonder hard op tegen de burgerbevolking, in de overtuiging dat die actief had deelgenomen aan de strijd. Tien procent van de inwoners werd vermoord, 674 burgers, onder wie 37 kinderen.

Charles de Gaulle
Filip onthulde in Dinant een herdenkingsmonument voor de burgerslachtoffers en nam een nieuw carillon in gebruik. Het originele klokkenspel, dat verloren ging in de strijd, is nu vervangen door een carillon van Nederlandse makelij.

Eerder deze week was in de stad er al een beeld onthuld van Charles de Gaulle. De latere Franse president raakte als jonge luitenant gewond in Dinant.

Bron:NOS.nl
http://nos.nl/koningshuis/artikel/69000 ... inant.html
Plaats reactie