Loopgraaf WOI Utrecht toegankelijk

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Loopgraaf WOI Utrecht toegankelijk

Bericht door platoz »

Een honderd jaar oude infanteriestelling uit de Eerste Wereldoorlog aan de Lek bij Schalkwijk is naar oorspronkelijk model hersteld. Loopgraven en groepsschuilplaatsen van het verdedigingswerk Werk aan de Groeneweg zijn weer te herkennen en bezichtigen.

De stelling is tussen 1914 en 1918 aangelegd om het Utrechtse Fort Honswijk te verdedigen tegen een Duitse aanval. De stelling maakt deel uit van het werelderfgoed De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een voormalige verdedigingslinie.

Het Werk aan de Groeneweg bestaat uit loopgraven en 55 groepsschuilplaatsen. Het was ontoegankelijk voor publiek door begroeiing. Daarnaast waren de groepsschuilplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog dichtgemetseld in opdracht van de Duitsers.

De opknapbeurt is uitgevoerd in opdracht van Staatsbosbeheer, in samenwerking met onder meer de gemeente Houten, de provincie Utrecht en het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.

Op zaterdag 6 september wordt het Werk aan de Groeneweg officieel geopend, maar het is nu al toegankelijk voor publiek.


Bron: nos.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie