Beatrix spreekt Engelandvaarders

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Beatrix spreekt Engelandvaarders

Bericht door Old guy »

Prinses Beatrix heeft vanochtend de jaarlijkse reünie van het Genootschap Engelandvaarders bezocht op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

In het verleden bezocht prins Bernhard, als beschermheer van het Genootschap, de Engelandvaarders regelmatig. Sinds zijn dood in 2004 was er geen lid van het Koninklijk Huis meer bij de reünies geweest. Volgens Defensie wilde de prinses nu graag zelf een keer komen.

De veteranen besloten vorig jaar nog om nooit meer bijeen te komen vanwege hun hoge leeftijd. Later kwamen ze daarvan terug.

Geallieerde strijd
Engelandvaarders zijn mensen die in de Tweede Wereldoorlog kans zagen om vanuit het bezette Nederland Engeland te bereiken. Ze sloten zich aan bij de geallieerde strijdkrachten en hielpen mee om de Duitse bezetter te verslaan.

De eerste ontsnappingsroute was via de Noordzee. De oversteek met een roei- of zeilbootje was een gevaarlijke onderneming, zeker vanwege de strenge bewaking van de kust door de Duitsers.

De tweede route ging via een omweg door Europa. Na een lange en ingewikkelde reis kwamen de reizigers aan in Spanje, Portugal of Zweden, waarvandaan ze per boot of vliegtuig konden doorreizen naar Engeland.

Koningin Wilhelmina
Veel Engelandvaarders haalden de overkant niet omdat ze onderweg verdronken, verongelukten of werden doodgeschoten. Anderen kwamen in de gevangenis terecht of keerden zonder succes terug.

De 1700 Engelandvaarders die in hun missie slaagden, mochten op theevisite komen bij koningin Wilhelmina, die tijdens de oorlog met de Nederlandse regering in Londen verbleef. Voor haar waren deze ontmoetingen een belangrijke bron van informatie over de toestand in bezet Nederland. Bovendien kon ze zo in contact komen met 'gewone onderdanen', iets wat voor de oorlog nauwelijks mogelijk was geweest.

Wilhelmina beloonde de Engelandvaarders door hen een onderscheiding toe te kennen.

Maatschappelijke belangen
Er zijn nu nog ongeveer 90 Engelandvaarders in leven. Elf van hen en vier weduwen van Engelandvaarders kwamen vandaag bijeen in Hilversum.

De Stichting Genootschap Engelandvaarders is in 1969 opgericht met als doel het onderlinge contact tussen de Engelandvaarders te bewaren en hun maatschappelijke belangen te behartigen.

Bron:NOS.nl
http://nos.nl/koningshuis/artikel/69383 ... rders.html
Plaats reactie