Market Garden- onjuiste informatie

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
agraaff
Lid
Berichten: 60
Lid geworden op: 27 jan 2011, 21:58

Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door agraaff »

"Gemeenten verspreiden onjuiste informatie over Market Garden "

door Arthur Graaff, Nieuws-wo2.tk
BUSSUM, 9-09-2014 - Vele duizenden sites waaronder van gemeenten, de provincie Noord-Brabant en instellingen verspreiden onjuiste informatie over de operatie Market Garden. Dat stelt de oorlogssite Nieuwswo2.tk uit Bussum, die een onderzoek naar deze fouten heeft gedaan. In totaal gaat het volgens Nieuws-wo2 om 8.000 websites waarop de onjuiste informatie foutief vermeld staat.


Een aantal Brabantse en Gelderse gemeenten stellen dat de operatie louter werd opgezet om Nederland te bevrijden. Dat is volgens historici zoals dr L. de Jong, dr Christ Klep en websites als Nieuws-wo2. tk en historischnieuwsblad.nl volstrekt niet waar.

Ook de provincie Noord-Brabant gaat in de fout, net als gemeenten als Oss, Veghel, Groesbeek, Sint Oedenrode, Wychen en andere. Nieuws-wo2 acht het van groot belang,vooral voor de jeugd, dat de informatie waarheidsgetrouw naar buiten komt.Vooral overheidsinstellingen en met publiek geld gesubsidieerde instellingen dienen de waarheid te melden.

Ook musea
Ook enkele bekende musea struikelen op dit punt: het Museum Hartenstein in Oosterbeek en het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Beide musea zijn gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en het laatste heeft een historicus als directeur.
Op de site van de laatste staat: "Als een geschenk uit de hemel springen er tijdens Operatie Market Garden rond Groesbeek en Nijmegen op deze zondag 8.000 Amerikaanse parachutisten om Nederland te bevrijden. " Ook het regionale Museum Arnhem gaat op dezelfde wijze in de fout.

Oorzaak: campagne Liberation Route
Nieuws-wo2 wijt dit voor een groot deel aan de uitgebreide rtv-campagne van de stichting Liberation Route Europe, een marketinginstelling uit Elst. Deze promoot het toerisme rond de operatie Market Graden en gebruikt als thema "Het offensief om Nederland te bevrijden".

Tegen een verslaggever van Nieuws-wo2 gaf de stichting vrijdag toe dit bewust te hebben gedaan, wetend dat het niet klopt. De stichting, die 5 ton subsidie voor deze promotie ontving. overweegt nu hoe e.e.a. kan worden hersteld, maar een concreet plan is er nog niet. Volgens sommige critici van de stichting doet deze er alles aan om Market Garden belangrijker te maken dat de operatie al was.

ANP
Het ANP verzond op 1 september een bericht over de afwezigheid van de Britse koninklijke familie bij de herdenking in Oosterbeek, en meldde daarin eveneens deels foutief: "In september ging de operatie Market Garden van start, die was bedoeld om Nederland te bevrijden en door te stoten naar Duitsland. " Dit bericht werd volgens Google door 1700 andere sites overgenomen.

De operatie onder leiding van veldmaarschalk Montgomery was echter louter en alleen bedoeld om Duitsland binnen te dringen, liefst tot Berlijn en daarnaast om in Nederland het nazileger af te snijden, zodat het niet meer bevoorraad kon worden met onder meer V-1s en V-2s. De term bevrijding kwam in Montgomerys plan niet voor.

De website roept de gemeenten en instellingen op om juiste informatie te publiceren over de Tweede Wereldoorlog en met name de operatie Market Garden.

Grootste luchtlanding ooit
Market Garden was de grootste luchtlanding ooit in de geschiedenis, en is dit jaar exact 70 jaar geleden. De operatie wordt daarom in Nederland uitvoeriger herdacht dan ooit tevoren met ongeveer 150 evenementen.

Bij de operatie werden vanaf 17 september 1944 ruim 35.000 man door 6.300 vliegtuigen naar Noord-Brabant, Arnhem en Nijmegen vervoerd, als para's en in zweefvliegtuigen. De operatie mislukte door onverwachte Duitse tegenstand en vertraging bij de geallieerde grondtroepen uit de richting Eindhoven naar Arnhem.

Bevrijding van Nederland interesseerde de militairen zo weinig, dat de Nederlandse regering in Londen er enkele malen op aandrong hier toch ook aan te denken.

Zie voor exacte citaten en links http://www.nieuws-wo2.tk
Gebruikersavatar
hajos
Lid
Berichten: 411
Lid geworden op: 29 mei 2013, 15:59

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door hajos »

Eerst maar eens je website op orde maken denk ik.

is niet eens verstandig om er naar toe te gaan. Tenzij je wat malware wilt hebben...


This Page Cannot Be Displayed

Based on your organization's access policies, this web site ( http://www.nieuws-wo2.tk/ ) has been blocked because it has been determined by Web Reputation Filters to be a security threat to your computer or the organization's network. This web site has been associated with malware/spyware.

If you have questions, please contact your organization's network administrator and provide the codes shown below.

Date: Tue, 09 Sep 2014 09:20:58 CEST
Username:
Source IP: 10.112.58.18
URL: GET http://www.nieuws-wo2.tk/
Category: Uncategorized URLs
Reason: BLOCK-MALWARE
Threat Type: phishing
Threat Reason: IP address is either verified as a bot or has misconfigured DNS. Identified as a phishing or spam-related site.
Notification: WBRS
"Door een voltreffer sneuvelde 1 man, werd een tweede zwaargewond terwijl de stukscommandant licht werd gewond. Overigens geen bijzonderheden."
Commandant 2-III-8 R.A. de Kapitein, (w.g.) J. van Konijnenburg over 12 en 13 mei 1940
Fuglesang
Lid
Berichten: 208
Lid geworden op: 17 mei 2012, 13:10

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door Fuglesang »

Gelukkig weet meneer ook alles.
Zoals bijvoorbeeld dat Wijchen met een lange ij word geschreven en niet in Brabant ligt.
Geïnteresseerd in SA en (Alg.) SS, NSB, Germaanse en Nederlandse SS
Gebruikersavatar
jappie
Lid
Berichten: 184
Lid geworden op: 05 mei 2010, 17:09
Locatie: klazienaveen

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door jappie »

Toevallig zat ik afgelopen week te denken.
Het is alweer een tijdje geleden dat we iets van meneer hebben gehoord.
HONOR IS THEIRS WHO KNEW THE PATH OF HONOR
_Arthur

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door _Arthur »

Toch frappant, zelf zeuren over onjuistheden. Maar zelf een gedeelte van diezelfde geschiedenis willen uitwissen.
Gebruikersavatar
Joep
Lid
Berichten: 2196
Lid geworden op: 22 sep 2012, 14:33
Gegeven: 1 keer

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door Joep »

Wat een achterlijke vent dat hij foto's maakt van mensen tijdens een re-enactment evenement om ze vervolgens zwart te maken op z'n site.
Scroll maar eens een stukje naar beneden.
"Luctor et Emergo"

Altijd op zoek naar alles van het Nederlandse vooroorlogse leger!
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door D_Dutch »

agraaff schreef:Nieuws-wo2 acht het van groot belang,vooral voor de jeugd, dat de informatie waarheidsgetrouw naar buiten komt.Vooral overheidsinstellingen en met publiek geld gesubsidieerde instellingen dienen de waarheid te melden.

agraaff schreef:Tegen een verslaggever van Nieuws-wo2 gaf de stichting vrijdag toe dit bewust te hebben gedaan, wetend dat het niet klopt. De stichting, die 5 ton subsidie voor deze promotie ontving. overweegt nu hoe e.e.a. kan worden hersteld, maar een concreet plan is er nog niet. Volgens sommige critici van de stichting doet deze er alles aan om Market Garden belangrijker te maken dat de operatie al was.
Komisch dat van alle mensen juist Graaff het woord waarheidsgetrouw in de mond durft te nemen en zich nu zelfs verslaggever noemt. Eerst moesten de Duitsers het volgens Graaff ontgelden, nu zijn zo te zien de Geallieerden aan de beurt. Het is precies de soort tekst waarbij je je, des te vaker je het leest, steeds meer gaat afvragen wat je nou precies leest. Het herhaalt zichzelf keer op keer zonder ook maar één feitelijk argument toe te passen.
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door Charly1975 »

Misschien ben ik nu advocaat van de duivel, maar op zich had Market Garden ook niet primair als doel om Nederland te bevrijden maar om de Duitse troepen in het Westen van Nederland af te snijden en de mogelijkheid om verder door te kunnen stoten het Rurhgebied in. Dat de operatie heeft bijgedragen aan de bevrijding van Nederland staat buiten kijf.

De manier waarop de topicstarter het 'nieuws' brengt is enigszins opzienbarend, maar geheel onjuist is het niet. Het gaat mij persoonlijk te ver om het daadwerkelijk geschiedvervalsing te noemen, het is denk ik een verschil van mening hoe je de operatie wil omschrijven.

Ik ken de topicstarter niet, maar blijkbaar is het plaatsen van een onderwerp door hem al reden genoeg om het topic in zijn geheel al af te schieten op basis van de persoon.
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2056
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 25 keer

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door Jim »

Feitelijk klopt het wel. Market-garden was bedoelt als doorstoot naar Duitsland. Maar daarvoor moest men wel een stuk van Nederland bevrijden. Dit is eigenlijk in vrijwel elk (goed) boek daarover te vinden.
Het hele artikel draait erom dat instanties vermelden dat Market-Garden bedoelt was om Nederland te bevrijden.

Echter de kop van het artikel is vergelijkbaar met die van een roddelblad. Je verwacht iets heel spectaculairs. In feite gaat het bij die gemeentes en Provincieën alleen om dat er een interpretatie fout is van de operatie. Dat zie ik niet als doelbewust liegen.

Van de musea mag je misschien iets scherpere kijk op de woorden verwachten. Die 8000 Amerikaanse parachutisten waren er niet om Nederland te bevrijden maar de gebieden en bruggen van Grave tot en met Nijmegen. Dit om een doorstoot naar Duitsland mogelijk te maken. Maar dan zou je ook moeten melken over het feit dat er ook soldaten per zweefvliegtuig zijn geland.

Het ANP maakt die fout en verspreid deze, maar het ANP maakt wel vaker nieuws fouten toch! Als het over de oorlog gaat staat er in elke krant heeeeel veeel fouten.

In het Artikel word gesproken over de provincie Noord-Brabant. Nergens over de provincie Gelderland. Fout hoor! :mrgreen: (Kon het niet laten)

Het kom er in het kort hier op neer:

Market-Garden was bedoelt om een doorstoot naar Duitsland te maken. Stichting Liberation route vermeld echter dat deze operatie is om Nederland te bevrijden. Deze foute berichtgeving wordt helaas door Nieuwsmedia en overheden overgenomen.

Maar zo klinkt het niet spannend genoeg denk ik.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
Der Blitz
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 09 mei 2014, 19:59

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door Der Blitz »

Ach, ik denk dat het toch algemeen geweten is dat de opperatie market garden bedoeld was om door te stoten naar duitsland, en dan vooral met de bedoeling om de westwall wat te omzeilen. Doordat de opperatie grotendeels mislukt is doordat men de laatste brug niet heeft kunnen innemen, en daardoor het westen van nederland niet heeft kunnen bevrijden, is men toch door de westwall moeten gaan, meer bepaald via hürtgenwald.

Het is ook niet de bedoeling geweest van de geälieerden om land per land te gaan bevrijden, maar om de duitsers terug te drijven, in een beweging om berlijn te veroveren en zo Europa in zijn geheel te bevrijden. Dit was ook zo tijdens market garden, het hoofddoel daarvan was om de westwall waar men zoveel vrees van had te omzeilen.

groeten
Wir müssen zurück zu unseren traditionen
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4829
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door patrickh »

Een geciteerd stuk:

Op de site van de laatste staat: "Als een geschenk uit de hemel springen er tijdens Operatie Market Garden rond Groesbeek en Nijmegen op deze zondag 8.000 Amerikaanse parachutisten om Nederland te bevrijden. "

Klopt toch wel een beetje, namelijk dat een gedeelte van NL bevrijdt zou worden was een extraatje bij de geprobeerde doorstoot naar Duitsland, zo moet het gelezen worden. Zelfde als dat er Franse steden bevrijdt werden door D-Day, en zo ken ik er nog een paar.

Met andere woorden: Niets nieuws onder de zon :wink:
Gebruikersavatar
Der Blitz
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 09 mei 2014, 19:59

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door Der Blitz »

Ja tuurlijk zijn de gebieden waardoor ze passeerden bevrijd, dan kan ook niet anders he, anders had men geen route om aanvoer van munitie, voeding etc. het is een beetje van beide, maar het hoofd doel was oprukken naar berlijn en liefst zo snel mogelijk. als ze Hitler hadden was oorlog voorbij en alles in een keer bevrijd.

groeten
Wir müssen zurück zu unseren traditionen
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4829
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door patrickh »

Klopt helemaal, maar voor de bevrijde gebieden voelde het wel als dat ze gekomen waren om "speciaal hun" te bevrijden, en zo werd het ook altijd in de nieuwsberichten op de radio gebracht door de gealieerden, sla de oude kranten er maar op na.
Gebruikersavatar
Der Blitz
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 09 mei 2014, 19:59

Re: Market Garden- onjuiste informatie

Bericht door Der Blitz »

Logisch ook, men zei niet op voorhand dat men zo ging gaan om naar berlijn op te rukken, de mensen zagen de geallieerden aankomen en de duitsers verdwenen, nogal logisch dat ze dat dan zo zagen, ze wisten ook niet beter. Net zoals de media ,wat toen ter tijden ook nog niet zo groots was als heden ten dage, ook niet beter wisten. Als de geallieerden op voorhand hun plannen op tafel leggen, dat men zo ging gaan met de reden zo snel mogelijk naar berlijn, dan wist duitsland ook meteen alles. Je kan het de toenmalige bevolking en media dan ook niet kwalijk nemen dat zei het eigenlijk fout zagen of vertelden.

Uiteindelijk is Europa door de inname van berlijn en de zelfmoord van Hitler wel in zijn geheel bevrijd, dus die route was ook ergens weer wel de route van de bevrijding.

Je kan het dubbel zien, of met achterliggende reden. Eigenlijk weinig punt van discusie, wees blij dat die opperatie er was vanaf d day tot berlijn, juist op tijd want Had duitsland zijn raketprogramma de v2 op punt gekregen, en de messerschmitt straalvliegtuigen voldoende in productie kon brengen, kon het nu wel eens zijn dat we allen duits spraken.

Al is het natuurlijk wel fijn dat historie in zijn juiste context tentoongesteld word, uiteraard.

groeten
Wir müssen zurück zu unseren traditionen
Plaats reactie