Bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden bij brug Deventer

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
joeri681
Lid
Berichten: 129
Lid geworden op: 06 jun 2012, 13:57
Locatie: Breda
Contacteer:

Bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden bij brug Deventer

Bericht door joeri681 »

Bij nader onderzoek rond de spoorbrug zijn twee niet geëxplodeerde bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) maakt deze bommen op zaterdag 27 september onschadelijk om ze vervolgens te kunnen veiligstellen. Dat is nodig om werkzaamheden voor het project Ruimte voor de Rivier uit te kunnen voeren.

Werkzaamheden
Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt ter plaatse het trein-, scheepvaart- en luchtverkeer op 27 september tot 14 uur stil gelegd. Ook worden de Lage Steenweg en de spoorwegbrug van 7 tot 14 uur afgesloten. Er is een korte omleidingsroute aangegeven.

Geen overlast
Door een beschermingsconstructie, in de vorm van een terp, is er geen overlast voor omwonenden. Binnen het veiligheidsgebied wordt niet gewoond of gewerkt. Niemand hoeft de woning te verlaten of veiligheidsmaatregelen te treffen.

Complexe detectie
Detectie op deze locatie was lastig omdat er rond de pijlers van de spoorbrug veel verstoringen in de ondergrond zitten. Hierdoor was het noodzakelijk om aanvullende detectie te laten plaatsvinden.

Meerdere bommen
Voor het project Ruimte voor de Rivier Deventer moet veel grond weg gegraven worden langs de IJssel. Het is bekend dat hier niet-geëxplodeerde bommen liggen uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nu tweeëntwintig bommen gevonden. Bij het IJsselhotel en in de Ossenwaard wordt de komende tijd nog onderzoek uitgevoerd.

Geen zichtbaar spektakel
Tijdens de werkzaamheden zijn medewerkers van de EODD in het gebied, dat verder voor iedereen is afgesloten. Op de IJssel mag tijdens de werkzaamheden niet worden gevaren. De bommen worden verwijderd en op een later moment tot ontploffing gebracht op een daarvoor aangewezen locatie. Er is dus niets te zien van de werkzaamheden.

Bron: http://www.deventerrtv.nl/nieuws/articl ... spoorbrug/
Plaats reactie