"VS betaalde jarenlang ex-nazi's"

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

"VS betaalde jarenlang ex-nazi's"

Bericht door Old guy »

Tientallen ex-nazi's en oud-kampbewaarders hebben jarenlang een uitkering gekregen van de Verenigde Staten. In totaal is voor miljoenen dollars betaald aan verdachten van oorlogsmisdaden, meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van eigen onderzoek.

Het gaat vooral om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerden om een nieuw leven op te bouwen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gebruikte een maas in de wet om de ex-nazi's een uitkering te geven in ruil voor hun vertrek. Ze verlieten de Verenigde Staten of gaven vrijwillig hun Amerikaans staatsburgerschap op. Een aantal van hen was anders gedenaturaliseerd, maar die procedure zou veel langer duren.

38 oorlogsverdachten
AP baseert zich op overheidsstukken en interviews met betrokkenen. Sinds 1979 zouden zeker 38 oorlogsverdachten een uitkering hebben gekregen waarna zij -al dan niet gedwongen- Amerika hebben verlaten. Vier van hen zijn nog in leven en zouden nog altijd een uitkering krijgen.

Het persbureau noemt als voorbeeld voormalig Auschwitz-bewaker Jakob Denzinger die na de oorlog een nieuw bestaan had opgebouwd in Ohio. In 1989 begon de VS een procedure om hem zijn Amerikaanse nationaliteit af te pakken. Hij pakte een paar koffers, vertrok naar Duitsland en kreeg daarna elke maand een uitkering van 1500 dollar. Denzinger is nu 90 en heeft volgens AP nog altijd recht op dat pensioen.

Nazi-dumping
Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse uitkeringsinstantie waren volgens stukken uit 1997 woedend en verontwaardigd over de "nazi-dumping", zoals de gang van zaken werd genoemd. Ze maakten zich onder meer zorgen over de reacties die de afspraken zouden oproepen in Europa.

In een reactie spreekt het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen dat het recht op een uitkering werd gebruikt als oprotpremie voor ex-nazi's, maar AP zegt dat de overheidsstukken en interviews met betrokkenen een ander beeld laten zien.

Bron: NOS.nl
http://nos.nl/artikel/711824-vs-betaald ... nazis.html
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: "VS betaalde jarenlang ex-nazi's"

Bericht door platoz »

Deze zogenaamde "oprot-premies" worden volgens mij vandaag de dag nog gebruikt...
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie