MWO drager van den Hoek overleden.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
coco
Lid
Berichten: 3516
Lid geworden op: 20 dec 2007, 21:10
Locatie: Land van Heusden en Altena

MWO drager van den Hoek overleden.

Bericht door coco »

WERKENDAM - Cornelis Pieter van den Hoek is donderdagavond op 93e jarige leeftijd overleden. Van den Hoek was drager van de Militaire Willemsorde voor moed, beleid en trouw. Hij kreeg de hoge onderscheiding in 1948 vanwege zijn Biesboschcrossings in de laatste oorlogswinter.

Piet van den Hoek maakte in totaal 37 crossings van bezet naar bevrijd gebied tussen november 1944 en mei 1945. Tijdens de tochten door de Biesbosch werden mensen medicijnen en geheime berichten heen en weer gesmokkeld. Van den Hoek was al langere tijd ziek. bij de uitreiking van de laatste Militaire Willemsorde in december 2014 kon hij niet aanwezig zijn wegens ziekte. Gijs Tuitman bracht nog wel een bezoek aan Van den Hoek in Werkendam.

Onder grote publieke belangstelling werd in het bijzijn van Van den Hoek op 5 december 2012 het naambordje voor het C.P. van den Hoekpad onthuld. De vernoeming was een eerbetoon aan Piet van den Hoek die in 1948 de militaire Willemsorde kreeg voor zijn verzetswerk als crosser door de Biesbosch. Hij maakte vanaf najaar 1944 tot de bevrijding 37 crossings van bezet naar bevrijd gebied. “Na elke gelukte crossing dankte ik God, dat ik weer gespaard bleef”, zo vertelde hij na de onthulling van het bordje.

Tijdens de laatste dodenherdenking op zaterdag 3 mei was Van den Hoek nog present, al liet hij zijn toespraak door een ander voorlezen. Vanwege de twee dodenherdenkingen in Werkendam; ook op zondag 4 mei, liet hij nog weten dat hij blij was met twee herdenkingen. “Zo zijn de oorlogsslachtoffers twee maal herdacht”. Hij liet overigens tevens weten dat hij op een zondagse herdenking niet zou zijn weggebleven.

Van den Hoek was gehuwd en kreeg samen met zijn vrouw negen kinderen.

Bron; http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=3126226

Het nieuws kwam gisteren avond al tot mij maar ik heb de officiele reactie van de familie even afgewacht, mijn ouders onderhouden een zeer hechte band met de familie van den Hoek en ik kende de man dan ook zeer goed, helaas heeft hij het grote feest van 70 jaar bevrijding niet meer mee mogen maken wat in april/mei op de planning staat.
Ik ben trots dat de gemeente een straat/pad naar hem vernoemd heeft toen hij nog reeds in leven was om hem een grote eer te bewijzen.
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!
Plaats reactie