De Muur van Mussert moet behouden blijven

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

De Muur van Mussert moet behouden blijven

Bericht door platoz »

Na Michiel de Ruyter en de slavenhandel is een nieuwe nationale historische discussie in aantocht: de Muur van Mussert in Lunteren op het terrein waar de NSB vóór de Tweede Wereldoorlog haar Hagespraken hield. Mussert en de andere sprekers stonden dan voor die muur. Trouw meldde op 6 februari dat de muur afbrokkelt en Toine Heijmans geeft een overzicht van de meningen over de toekomst van de muur. Die variëren van 'tot rijksmonument verklaren en van duidelijke informatie voorzien' (Bond Heemschut) via 'laten verturven' (Centrum Informatie en Documentatie Israël - CIDI) tot 'afbreken om nazi-toerisme te voorkomen' (oud-geschiedenisleraar).

De gemeente Ede vindt in Trouw nog dat de tijd rijp is voor een voorzichtig debat met het Rijk over een monumentenstatus, maar de wethouder zegt tegen Heijmans dat de muur 'cultuurhistorie' is en daarom een nationaal monument moet worden. Het voormalig verzet is genuanceerd: wel conserveren maar geen monumentenstatus. In Trouw waarschuwt een NSB-onderzoeker ook nog - ten onrechte - dat in Nederland geen andere gebouwen zijn 'die herinneren aan de NSB of SS' en dat de muur alleen al daarom moet blijven staan.

De Muur van Mussert is voer voor een stevig nationaal debat, waarin de afkeer van alles waarvoor de NSB stond zich fel zal keren tegen het historisch besef dat het niet mogelijk is de geschiedenis weg te poetsen of te veranderen en dat zo'n overblijfsel van een in alle opzichten verderfelijke beweging leerzaam is om herhaling te voorkomen. Natuurlijk verdient het pleidooi voor het behoud van de Muur steun, juist van geschiedenisleraren, het voormalige verzet en het CIDI, want bij die muur op dat terrein werden de NSB'ers opgezweept en juist daar kan aan toekomstige generaties aanschouwelijk worden uitgelegd hoe deze zwarte beweging aanhang kon krijgen, zoals in Westerbork wordt getoond wat daarvan het gevolg was.

Als voor het behoud van deze unieke materiële historische bron een monumentenstatus nodig is dan zij dat zo, want geschiedenis is ook monumentaal als ze niet deugt. Die ondeugdelijkheid kan ter plekke lees- en zichtbaar gemaakt worden. Dat geldt ook voor al die andere gebouwen die in Nederland wel degelijk herinneren aan de NSB en de SS, zoals de voormalige kringhuizen in steden, maar bovenal de veertien panden aan de Maliebaan in Utrecht die de NSB en de SS en hun mantelorganisaties in de Tweede Wereldoorlog gebruikten. De Maliebaan werd daarom spottend Unter den Linden genoemd.

Van die veertien panden was nummer 35 het landelijke hoofdkwartier van de NSB, waar Mussert zijn werkkamer had met een balkon om redevoeringen te houden of parades af te nemen, en huisde op nummer 66 de Nederlandse SS die later Germaanse SS heette. Ook die panden zouden voorzien moeten worden van informatie die duidelijk maakt wat daar gebeurde.

Alleen door de geschiedenis te kennen en te begrijpen kunnen we herhaling van foute geschiedenis voorkomen. Over de Tweede Wereldoorlog is een bibliotheek vol geschreven, maar die gedrukte geschiedenis kan niet zonder de materiële geschiedenis, zowel de voorwerpen in musea als de gebouwen en de plekken waar de geschiedenis zich afspeelde. Die maken immers de geschiedenis aanschouwelijk.

Dat geldt voor de geschiedenis van de slavenhandel, waarvan Fort Elmina in Ghana een belangrijk facet duidelijk maakt, en dat geldt natuurlijk ook voor de Maliebaan in Utrecht en de Muur van Mussert in Lunteren.


Bron: Volkskrant.nl
De Muur - tegenwoordig
De Muur - tegenwoordig
De Muur - Hagespraak 1940
De Muur - Hagespraak 1940
NSB Hagespraak affiche
NSB Hagespraak affiche
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie