Mein Kampf

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ike75
Lid
Berichten: 316
Lid geworden op: 20 mei 2012, 23:13

Mein Kampf

Bericht door ike75 »

28/03/15 - 12u40 Bron: ANP
© afp.

Een gesigneerd exemplaar van het boek Mein Kampf is tijdens een veiling in Los Angeles verkocht voor ruim 40.000 euro (meer dan 43.000 dollar). Het tweedelige boek geschreven door Adolf Hitler komt uit 1925 en 1926.
Een van de twee exemplaren van Hitlers Mein Kampf, die bij veilinghuis Nate D. Sanders onder de hamer gingen. © afp.


© afp.

De delen gingen online onder de hamer bij veilinghuis Nate D Sanders. Het leek er in eerste instantie op dat er geen belangstelling was voor de boeken, omdat niemand een bod uitbracht. Uiteindelijk meldde zich toch een gegadigde nadat de veiling was gesloten.

Grotendeels in cel
Hitler schreef Mein Kampf, waarin hij zijn antisemitische ideologie uiteenzette, grotendeels in de cel na een eerdere mislukte greep naar de macht in Duitsland. Vorig jaar had het Amerikaanse veilinghuis ook al een exemplaar in de aanbieding. Een koper had er toen bijna 65.000 dollar voor over om de boeken te bemachtigen.

Het veilinghuis wilde afgelopen week ook een aquarel van Hitler veilen, maar dat ging op het laatste moment niet door. Het is niet duidelijk waarom het stilleven met een vaas met bloemen niet te koop werd aangeboden, maar de boeken wel.
Gebruikersavatar
FW200
Lid
Berichten: 94
Lid geworden op: 17 feb 2015, 06:50
Locatie: sint-amands a/d schelde

Re: Mein Kampf

Bericht door FW200 »

Boeken wel schilderij niet,was misschien iets te veel van het goede.
Of misschien onder den toog verkocht,wie zal het zeggen.
Je kunt het moeilijk gaan vragen he.

Groetjes

Alain
Heydrich
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4830
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 51 keer
Ontvangen: 93 keer

Re: Mein Kampf

Bericht door asjemenou »

Mag ik veronderstellen dat het eerder vernoemde "gesigneerde exemplaar van Mein Kampf" gesigneerd is door meneer Hitler himself? Gaat het hierbij dan om 2 losse delen of om een gebundeld exemplaar?
Dat er naderhand nog op werd geboden is niet zo vreemd. Liefhebbers voor zo'n speciale uitgave blijven liever anoniem vanwege de bezwaren die aan dit boek kleven.
ike75 schreef:Hitler schreef Mein Kampf, waarin hij zijn antisemitische ideologie uiteenzette, grotendeels in de cel na een eerdere mislukte greep naar de macht in Duitsland.
Of Hitler het boek zelf heeft geschreven daarover zijn de historici het nog niet eens. Het is sowieso bewerkt door Rudolf Hess (toen Hitlers secretaris) en er komen denkbeelden van Henry Ford in voor.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
ArnoldKwijt
Lid
Berichten: 186
Lid geworden op: 07 dec 2012, 12:18

Re: Mein Kampf

Bericht door ArnoldKwijt »

Vreemd....Heeft de Joodse gemeenschap hier niet meteen een rechtzaak van gemaakt? Een boekhandelaar krijgt een boete van 1000 euro en dat veilinghuis niet?
Meten met 2 maten?
Gebruikersavatar
earlymb
Moderator
Moderator
Berichten: 1743
Lid geworden op: 16 jul 2004, 23:54
Locatie: Den Haag
Ontvangen: 28 keer
Contacteer:

Re: Mein Kampf

Bericht door earlymb »

Een extremistisch splintergroepje als de FJN is nu niet direct de spreekbuis van de Joodse gemeenschap, en bovendien is het boek geveild in de VS. Voor zover ik weet is het daar niet verboden...
Plaats reactie