Man gepakt wegens brandstichting in joods centrum

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Man gepakt wegens brandstichting in joods centrum

Bericht door Roel R. »

Man gepakt wegens brandstichting in joods centrum

Gepubliceerd op maandag 30 augustus 2004

PARIJS (ANP) - In Parijs is een joodse man gearresteerd in verband met de brandstichting in een joods sociaal centrum in het oosten van de Franse hoofdstad ruim een week geleden. Dat bevestigde de politie maandag. De verdachte is een voormalige werknemer van het centrum.

De politie weigerde de identiteit van de man vrij te geven, maar bronnen bij de politie verklaarden dat de politie een 50-jarige joodse man zocht die regelmatig in het centrum kwam. De man is ,,min of meer dakloos'' en ,,geestelijk onstabiel'', aldus de bronnen.

De politie ging aanvankelijk uit van een antisemitische aanslag. Op 22 augustus werd er ingebroken in het joods sociaal centrum. De dader(s) bekladden de muren met antisemitische leuzen en hakenkruizen. Op de eerste etage van het pand werd brand gesticht.

Oorlog

Het incident leidde ertoe dat de Franse regering de oorlog verklaarde aan racisme en antisemitisme. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom bracht een spoedbezoek aan Parijs en riep de autoriteiten op harder op te treden tegen daders van dit soort geweld.

Vorige maand claimde een 23-jarige Franse vrouw dat zij het slachtoffer was van een antisemitische aanval in de trein. Dit incident trok internationaal veel aandacht, maar de vrouw bekende later het verhaal te hebben verzonnen. Zij is inmiddels tot vier maanden voorwaardelijk veroordeeld.
Plaats reactie