Japanse historici: vertel de waarheid over de troostmeisjes

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Japanse historici: vertel de waarheid over de troostmeisjes

Bericht door Old guy »

Duizenden historici in Japan roepen hun landgenoten op om de waarheid onder ogen te zien over de geschiedenis van de 'troostmeisjes'. Troostmeisjes is de aanduiding voor vrouwen uit Korea, China en Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot seks met Japanse militairen. Dat gebeurde in kampen van het Japanse leger. Veel Japanse politici en media houden vol dat er geen bewijs is dat er sprake was van dwang.

De historici zijn het daar niet mee eens. Volgens hen betekent het vasthouden aan dit "onverantwoordelijke" standpunt dat Japan de boodschap de wereld in zendt dat het land de mensenrechten niet respecteert, schrijven ze in een gisteren gepubliceerd manifest.

Onbetrouwbaar

De directe aanleiding voor de oproep is het besluit van de krant Asahi Shimbun om een reeks artikelen over deze buitenlandse seksslaven terug te nemen. In die artikelen schreef de krant dat er sprake was geweest van dwang. In in november vorig jaar nam de krant dat terug: de belangrijkste bron voor de eerder verschenen artikelen zou onbetrouwbaar zijn geweest.

Volgens de historici doet dat niets af aan de verklaring van de Japanse regering uit 1993, dat het Japanse leger tijdens de oorlog bordelen runde en dat buitenlandse vrouwen op grote schaal werden gedwongen om daar te werken. Ook verwijzen ze naar historisch onderzoek dat naar het lot van de troostmeisjes is gedaan.

De voorzitter van het Genootschap voor Historische Wetenschappen in Japan zei op een persconferentie dat universitaire docenten die zich met de troostmeisjes bezighouden, worden bedreigd. Ook worden zij voor de keuze gesteld om er geen colleges meer over te geven of ontslag te nemen

Bron: NOS.nl
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: Japanse historici: vertel de waarheid over de troostmeis

Bericht door platoz »

Blijkbaar is het voor Japan nog steeds heel moeilijk om in het reine te komen met haar verleden. Sowieso hebben de Jappen zich als beesten gedragen in China, de troostmeisjes zijn hier een voorbeeld van.

Ik denk dat Japan er juist veel mee zou kunnen winnen door een andere houding aan te nemen. Zo lang ze dat niet doen, komt dit issue telkens weer terug. Er moet nog een hele mentaliteitsverandering plaatsvinden daar...
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie