Britse "Schindler" -kinderredder WO II- overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Britse "Schindler" -kinderredder WO II- overleden

Bericht door Old guy »

De Brit Sir Nicholas Winton, die bekend stond als de "Britse Schindler", is overleden. Hij redde vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 669 Joodse kinderen van vernietiging door de nazi's.

Op bezoek bij een vriend in het toenmalige Tsjecho-Slowakije besloot hij te helpen bij het redden van kinderen van Joodse families die gevaar liepen door de nazi's. Hij kreeg het voor elkaar acht treinen met kinderen via Nederland naar Groot-Brittannië te loodsen.

Na de Kristallnacht in Nazi-Duitsland, in november 1938, was in Groot-Brittannië een wet aangenomen waarmee vluchtelingen jonger dan 17 jaar in het land zouden worden toegelaten, mits ze een verblijfplaats hadden en er een borg van 50 pond voor ze werd betaald.

Winton vond pleegouders die de kinderen wilden opvangen en die het garantiebedrag wilden storten. "Als iets niet onmogelijk is, dan kan het worden gedaan" zou zijn motto zijn geweest.

Bescheiden


Na de oorlog heeft Winton tientallen jaren niets gezegd over de redding. Pas in 1988, toen zijn vrouw een gedetailleerd plakboek over de reddingsactie vond, werd de zaak bekend, en werd een groot aantal Winton-kinderen opgespoord.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka noemde Winton een voorbeeld van ware menselijkheid, grenzeloze bescheidenheid en burgerlijke dapperheid. De Britse premier David Cameron twitterde dat de mensheid een groot man heeft verloren.

Onderscheiden

Voor zijn daden heeft Winton vele onderscheidingen gekregen. Hij is onder meer Ridder in de Orde van het Britse Rijk en British Hero of the Holocaust. Drie keer werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Nicholas Winton was een zoon van Duitse Joden die vóór zijn geboorte naar Londen waren verhuisd en zich bekeerd hadden tot het Christendom. Hij werd op 19 mei 1909 in London geboren en is dus 106 jaar geworden.

Bron: NOS.nl
http://nos.nl/artikel/2044627-britse-sc ... leden.html
Plaats reactie