Hoogbejaarde verdachte: door mij functioneerde Auschwitz

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Hoogbejaarde verdachte: door mij functioneerde Auschwitz

Bericht door platoz »

Oskar Gröning, de 'boekhouder van Auschwitz', heeft vandaag bekend dat hij medeplichtig is aan de Holocaust. Voor de rechtbank in Lüneburg las zijn advocaat een verklaring voor van de 94-jarige oorlogsmisdadiger.

Daarin erkent hij dat Auschwitz zonder hem niet gefunctioneerd zou hebben. Gröning telde in Auschwitz het geld dat gedeporteerde Joden bij zich hadden. In Lüneburg staat hij terecht voor hulp bij moord op 300.000 mensen.

In zijn verklaring probeerde Gröning een verklaring te geven voor zijn daden. "Ik heb tijdens mijn opvoeding geleerd dat je gehoorzaam moet zijn, daarom heb ik mij niet verzet tegen het moorden. Naar de huidige maatstaven is dat niet te bevatten."

Gröning vroeg de rechtbank niet om vergeving. Hij vindt het aangerichte leed daarvoor te groot. "Ik kan alleen God om vergiffenis vragen."

Gröning wist vanaf zijn aankomst in Auschwitz van de misdaden die in het vernietigingskamp werden gepleegd. Toch raakte de verdachte tijdens het proces erg onder de indruk van de getuigenverklaringen van overlevenden.

Opvallend was dat Gröning geen schuld bekende. Christoph Heubner, vicevoorzitter van het International Auschwitz Comité, had daar wel op gehoopt. Volgens hem zou een volledige bekentenis een goed signaal zijn naar de overlevenden.

Gröning vindt dat hij weliswaar moreel schuldig is, maar dat hij niet letterlijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor de dood van 300.000 mensen.


Bron: NOS.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie