Universiteit Straatsburg vindt stoffelijke resten Joden uit

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Universiteit Straatsburg vindt stoffelijke resten Joden uit

Bericht door Old guy »

De universiteit van Straatsburg heeft stoffelijke resten van 86 Joden gevonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt voor medische onderzoeken.

Het gaat om mensen die eerst werden vergast en vervolgens gebruikt voor medische experimenten van de Duitse arts August Hirt. Deze werkte in de oorlog bij het anatomisch laboratorium van de universiteit.

De resten van de Joden werden na de oorlog aanvankelijk bewaard om ze als bewijsmateriaal te gebruiken in het proces tegen Hirt. De arts pleegde echter zelfmoord voor hij kon terechtstaan.

De stoffelijke resten van zijn slachtoffers kwamen terecht in het forensisch-wetenschappelijk museum van de Straatsburgse universiteit en werden vergeten.

Vergeten brief

Een onderzoeker van de universiteit stuitte onlangs op een vergeten brief uit 1952 van de toenmalige directeur Camille Simonin van het forensisch instituut over de resten.

Na een zoektocht kwamen de overblijfselen van de Joden anderhalve week geleden tevoorschijn achter een kast. De resten waren nog verpakt in de originele glazen potten en buisjes, met de labels van toen er nog aan.

Joodse gemeenschap

De burgemeester van Straatsburg hoopt dat de resten kunnen worden overgedragen aan de Joodse gemeenschap van zijn stad, in de hoop dat ze dan worden begraven.

Bron: NU.nl
http://www.nu.nl/buitenland/4092097/uni ... orlog.html
Plaats reactie