Britse oorlogsvliegers krijgen na 74 jaar hun naam terug

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Britse oorlogsvliegers krijgen na 74 jaar hun naam terug

Bericht door Old guy »

De bemanningsleden van een Britse bommenwerper die in 1941 boven Friesland werd neergeschoten, krijgen na 74 jaar alsnog een naam op hun graf. De Koninklijke Luchtmacht en de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) hebben na jaren onderzoek de identiteit van de zes inzittenden achterhaald.

Naar nu blijkt waren er vijf Britten en een Nieuw-Zeelander aan boord. Dinsdag worden de nieuwe grafstenen ingezegend op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Enkele familieleden van de oorlogsvliegers zullen daarbij aanwezig zijn.

Bombardement

De SMAMF en de luchtmacht ontdekten op basis van Britse, Duitse en Nederlands archieven al eerder dat het vliegtuig de Wellington R1397 moet zijn geweest. Het toestel was op de terugweg na een bombardement op de havens van de Noord-Duitse stad Emden. Met deze informatie stapten de organisaties naar de Britse autoriteiten, die uiteindelijk de namen van de bemanning konden terugvinden.

De bemanning werd na de crash naamloos begraven op de begraafplaats in Leeuwarden. Eerdere pogingen om hun identiteit te achterhalen liepen op niets uit.

Bron:NOS.nl
http://nos.nl/artikel/2056996-bemanning ... -graf.html
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Re: Britse oorlogsvliegers krijgen na 74 jaar hun naam terug

Bericht door Old guy »

Extra bericht:

In Leeuwarden is een grafsteen geplaatst met daarop de namen van de bemanningsleden van een neergeschoten bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

In 1941 was het geallieerde vliegtuig op de weg terug van Duitsland naar Engeland, toen het boven Friesland uit de lucht werd geschoten door een Duitse jachtvlieger. De hele bemanning kwam om het leven en werd na de crash naamloos begraven. Het Britse vliegtuig was zo zwaar beschadigd dat men destijds niet kon achterhalen uit welk land het toestel kwam en wie er aan boord zaten.

Sinds de jaren 60 werd met tussenpozen onderzoek gedaan naar de herkomst van het vliegtuig en de identiteit van de bemanning. In 2007 heropende de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) het onderzoek. Door nog diepgravender te spitten in Nederlandse, Britse en Duitse archieven kwamen de onderzoekers in 2009 tot de conclusie dat het vliegtuig in kwestie de Wellington R1397 moet zijn geweest.

Overtuigend bewijs

Met deze kennis kon worden vastgesteld dat er vijf Britten en één Nieuw-Zeelandse soldaat aan boord waren. Ook hun namen kwamen daarbij aan het licht.

Van alle bemanningsleden zijn uiteindelijk nabestaanden gevonden. De SMAMF heeft in samenwerking met de bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht na veel overleg de Engelse autoriteiten overtuigd van het bewijs. De Britse erkenning was nodig om op het graf van de bemanning een persoonlijke steen met de namen van de doden te plaatsen, omdat de grafstenen op het graf eigendom zijn van Engeland.

Geen DNA

Het gebeurt niet vaak dat er zo lang na de Tweede Wereldoorlog nog slachtoffers worden geïdentificeerd. Het onderzoek was ook bijzonder omdat het helemaal werd gebaseerd op administratieve bronnen. Dit betekent dat er geen gebruik is gemaakt van DNA-onderzoek.

Bij de ceremonie rond de plaatsing van de nieuwe grafstenen waren vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Nederland aanwezig. Ook waren er nabestaanden van de Engelse en Nieuw-Zeelandse bemanningsleden.

Bron:NOS.nl
http://nos.nl/artikel/2057808-britse-oo ... terug.html
Gebruikersavatar
peanut
Lid
Berichten: 470
Lid geworden op: 20 feb 2008, 19:38

Re: Britse oorlogsvliegers krijgen na 74 jaar hun naam terug

Bericht door peanut »

Mooi dat deze mannen na zoveel jaren hun naam terug hebben gekregen.
Hört ihr unseren schritt!
Falschirmjäger, waffenträger alle müssen mit, bleibe auch du nicht zurück!
Madman
Lid
Berichten: 101
Lid geworden op: 29 mei 2007, 15:29
Locatie: Kubaard
Gegeven: 1 keer
Ontvangen: 3 keer

Re: Britse oorlogsvliegers krijgen na 74 jaar hun naam terug

Bericht door Madman »

Bijgaande een link naar het gedenkbord wat bij de crash plaats staat.

http://nl.tracesofwar.com/artikel/30600 ... -R1397.htm
Plaats reactie