NIOD onderzoekt geschiedenis van 'Oranjehotel' Den Haag

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

NIOD onderzoekt geschiedenis van 'Oranjehotel' Den Haag

Bericht door Old guy »

Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD, doet onderzoek naar de geschiedenis van het Oranjehotel. Dit was de bijnaam van de Scheveningse gevangenis waar tijdens de oorlog veel verzetsstrijders zaten.

Van de rond de 25.000 mensen die er vastgezeten hebben is inmiddels wel het een en ander bekend, maar nog lang niet alles. Daarom is het NIOD begonnen met een grootschalig onderzoek naar de gang van zaken tijdens de oorlog, en de mensen die in de gevangenis hebben gezeten.

Voor het onderzoek spit historicus Bas von Benda-Beckmann archieven door, maar niet veel is bewaard.

Hij heeft inmiddels een aantal getuigen gesproken en foto’s gezien en brieven gelezen, maar hij heeft nog lang geen compleet beeld. "Sommige mensen hebben daar ook maar kort gezeten, voor kleine vergrijpen als belediging van de Wehrmacht of zwarthandel", legt hij uit. "Die hoop ik te kunnen traceren. Er zijn wel lijsten van gevangenen, maar geen complete lijsten, dus je bent echt afhankelijk van wat mensen nog hebben liggen."

Zoeken naar getuigen

Hij is naarstig op zoek naar mensen die daar hebben vastgezeten of kinderen of kleinkinderen van die gevangenen. "Ik hoop op persoonlijke documenten, brieven, gesmokkelde briefjes. Misschien dat mensen die nog ergens in een oude doos op zolder hebben liggen."

Benda-Beckman is overigens inmiddels al wel op een aantal 'pareltjes’ gestuit. Zo is er een foto boven water gekomen waarop een groep gevangenen te zien is, vlak na hun bevrijding.

In de beruchte Doodencel 601 in het Oranjehotel zaten in de oorlog veel verzetsstrijders die later werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. De herdenking wordt sinds 1946 elk jaar gehouden op de laatste zaterdag in september of de eerste zaterdag in oktober.

Bron:NU.nl
http://www.nu.nl/wetenschap/4133349/nio ... -haag.html
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3724
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: NIOD onderzoekt geschiedenis van 'Oranjehotel' Den Haag

Bericht door Kugelblitz »

Interessant, die gevangenis was hier om de hoek.
Heb zelf les gehad van Benda-Beckman, wel een aardige vent. Ben benieuwd wat hij ervan maakt.

Groet, Kugel! :mrgreen:
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Plaats reactie