Een brug te ver: Market Garden 60 jaar

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Een brug te ver: Market Garden 60 jaar

Bericht door Roel R. »

Een brug te ver: Market Garden 60 jaar

Gepubliceerd op: 5 september 2004

Deze maand vond 60 jaar geleden de operatie Market Garden plaats. De verwachting is dat duizenden buitenlandse veteranen én Nederlanders, die de oorlog hebben meegemaakt, maar ook hun kinderen en kleinkinderen, dat gaan herdenken.

Veel informatie over de herdenkingen in het kader van Market Garden is te vinden op de nieuwe website http://www.oorlogssporen.nl. Daarop wordt uitgebreid ingegaan op de operatie en worden achtergronden toegelicht.

Heropening John Frost brug

De Britse oorlogsveteraan Bill Fulton en de weduwe van generaal John Frost heropenen op 15 september in Arnhem de naar Frost genoemde brug. De brug is geschilderd in de kleuren van het Britse regiment, dat bij de Slag om Arnhem in 1944 een dramatische nederlaag leed tegen de Duitsers.

De heropening van de brug met een kanonschot is tevens het begin van de zestigjarige herdenking van de Slag om Arnhem. De organisatie verwacht dit jaar weer honderden veteranen.

De grootste ooit

Market Garden geldt nog altijd als de grootste luchtlandingsoperatie die ooit is uitgevoerd. Na D-Day in Normandië in juni 1944 zetten de geallieerden opnieuw een fors offensief in om de Duitse bezetter te verjagen. Het plan was om vanuit België via Arnhem door te stoten naar het Ruhrgebied om daar de Duitse wapenindustrie te ontmantelen en daarna op te rukken naar Berlijn. Westwaarts zou tegelijk Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden bevrijd.

Maar de Duitse tegenstand was groot. In de geschiedschrijving heeft het slot van Market Garden, de Slag om Arnhem, meer aandacht gekregen dan het begin van de operatie. Helemaal terecht is dit niet, want de strijd is van cruciaal belang geweest bij de bevrijding van zuidelijk Nederland. De rest van Nederland werd pas in mei bevrijd.

Recent onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen heeft aangetoond dat zo’n 85 procent van alle Nederlanders wel eens een oorlogsmonument bezoekt. De best bezochte locaties die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, zijn de diverse musea en voormalige concentratiekampen.

Bron: NBTC/Planet.nl
Plaats reactie