Eindhovens bevrijdingsvuur in 2005 nationale vlam

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Eindhovens bevrijdingsvuur in 2005 nationale vlam

Bericht door Roel R. »

Eindhovens bevrijdingsvuur in 2005 nationale vlam

EINDHOVEN - Het vuur dat Eindhoven traditiegetrouw op 18 september ontsteekt ter herdenking van de bevrijding in 1944, wordt in 2005 de nationale bevrijdingsvlam. De komende maanden overwintert het vuur in het nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.


Op 5 mei wordt het naar Ede en Wageningen gebracht en van daaruit verspreid over alle provincies. Jonge Eindhovense sporters halen het vuur in september op in Bayeux. Dat was destijds, na de invasie op de Normandische stranden, het eerste Franse stadje dat in handen viel van de geallieerden.

Die traditie, om daar het vrijheidsvuur op te halen, startte al meteen in 1945, een jaar nadat Eindhoven door de Amerikanen en Engelsen was bevrijd tijdens de opmars naar Arnhem in het kader van de operatie Market Garden. Sindsdien is het ophalen van het vuur en de ontsteking van de fakkel op het Stadhuisplein zonder onderbreking elk jaar een van de hoogtepunten van de Eindhovense bevrijdingsherdenking.

Ornamenten en lichtprojecten

Een ander hoogtepunt is ongetwijfeld de zogenoemde Lichtjesroute. Op een traject van 25 kilometer door grote delen van de stad zijn 's avonds van 18 september tot en met 10 oktober ruim 750 ornamenten en lichtprojecten te zien. Ze hangen onder meer aan huizen en lantaarnpalen. Op een aantal plekken zijn plantsoenen ook met duizenden lampjes verlicht.

Eindhoven is voor zover bekend de enige stad die de afgelopen zestig jaar zonder onderbreking de bevrijding op een dergelijke wijze heeft herdacht. Dat gebeurt dit jaar in verband met het kroonjaar met nog meer evenementen dan gebruikelijk. Ook in de gemeenten in de regio zijn talloze festiviteiten. Hoewel de herdenking van de bevrijding in 1944 nog steeds een belangrijke rol speelt, is het accent de afgelopen jaren duidelijk verschoven naar het vieren van de vrijheid in het algemeen.


zondag 05 september 2004
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Leuk :)
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Gebruikersavatar
Martijn
Lid
Berichten: 2268
Lid geworden op: 28 jan 2002, 21:14
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Bericht door Martijn »

Inderdaad leuk om te lezen van je eigen stad!
Afbeelding
"Wie leest die onderschriften eigenlijk?"
Plaats reactie