Oorlogsmisdadiger Siert Bruins overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins overleden

Bericht door Old guy »

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is overleden, meldt het Dagblad van het Noorden. Bruins is volgens de krant al ruim twee weken geleden overleden op 94-jarige leeftijd.

Bruins woonde in Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij bij de Waffen-SS en vocht aan het oostelijk front. In Nederland werkte hij voor de Duitse inlichtingendienst. Hij werd ook wel 'De beul van Appingedam' genoemd.

Moord op Dijkema

Eind 2013 werd hij door de Duitse justitie vervolgd voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in 1944. In januari 2014 oordeelde de rechtbank in Hagen dat er onvoldoende bewijs was voor moord. Voor doodslag was wel voldoende bewijs, maar dat misdrijf was al verjaard.

De aanklager kondigde in eerste instantie aan in beroep te gaan, maar zag daar later van af. Daarmee ontliep Bruins definitief een celstraf.

Duitse cel

In de jaren tachtig heeft Bruins wel vijf jaar in een Duitse cel gezeten. Dat was voor de moord op de twee Joodse broers Meijer en Lazarus Sleutelberg.

Net na de oorlog was hij hiervoor in Nederland al ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. Maar Bruins wist naar Duitsland te ontkomen. Ondanks die ontsnapping, werd hij dus dertig jaar later alsnog door een Duitse rechter veroordeeld.

Zwijgen

De nabestaanden van de slachtoffers betreuren het zwijgen van Bruins. Zo heeft hij nooit de plek aangewezen waar de broers Sleutelberg zijn begraven.

Bron: NOS.nl
http://nos.nl/artikel/2062772-oorlogsmi ... leden.html
Plaats reactie