Na 75 jaar misschien toch nog deel salaris Nederlands-Indië

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Na 75 jaar misschien toch nog deel salaris Nederlands-Indië

Bericht door Old guy »

Ambtenaren en militairen die in Nederlands-Indië tijdens de oorlog geen salaris hebben gehad krijgen mogelijk toch nog een extra financiële tegemoetkoming. Daar leek het niet van te komen, maar staatssecretaris Van Rijn zei vanmiddag dat hij opnieuw om de tafel wil om tot een oplossing te komen.

Volgens Van Rijn zijn er nog zo'n 1100 mensen in leven van de groep die tijdens de Japanse bezetting van de Nederlandse kolonie geen loon kregen.

Over de zogenaamde 'backpay-kwestie" wordt al jaren gesproken. Omdat Nederland juridisch niet verplicht is tot een vergoeding en er niet uitkwam met de Nederlands-Indische gemeenschap, is het nooit tot een extra vergoeding gekomen.

Afgelopen maandag schreef Van Rijn dat een gesprek met die gemeenschap op dit punt opnieuw tot niets had geleid. Vanmiddag drongen partijen in de Tweede Kamer aan te blijven proberen of de groep beter tegemoetgekomen kan worden.

Morele opdracht

"Ik zie het als mijn morele opdracht om te kijken of we die bladzijde na 70 jaar kunnen omslaan. Ik wil tot het gaatje gaan om te zien wat daar mogelijk is", aldus Van Rijn.

Hij benadrukt dat alleen naar de niet-uitbetaalde salarissen wordt gekeken. Voor schade door oorlogsleed zijn volgens hem al voldoende regelingen.

De staatssecretaris wil opnieuw met de Nederlands-Indische gemeenschap in gesprek. Begin november wil hij de Kamer over die gesprekken informeren.

Bron: NOS.nl
http://nos.nl/artikel/2063137-na-75-jaa ... indie.html
Gebruikersavatar
earlymb
Moderator
Moderator
Berichten: 1750
Lid geworden op: 16 jul 2004, 23:54
Locatie: Den Haag
Ontvangen: 28 keer
Contacteer:

Re: Na 75 jaar misschien toch nog deel salaris Nederlands-In

Bericht door earlymb »

70 jaar van typisch Hollandse kruideniersmentaliteit en dan nu gaan praten over een 'morele kwestie'. Natuurlijk wel eerst even wachten tot verreweg de meeste rechthebbenden er niet meer zijn en dan de moraalridder uit gaan hangen.... Mijn grootvader vond de weigering om zijn 3 jaar achterstallig KNIL soldij uit te betalen een grotere vernedering dan 3 jaar Jappenkamp. Voor hem komt dit besluit 17 jaar te laat...
DvdW
Lid
Berichten: 78
Lid geworden op: 20 jul 2015, 10:48

Re: Na 75 jaar misschien toch nog deel salaris Nederlands-In

Bericht door DvdW »

Flauwekul die veel te laat komt...
Plaats reactie