"Topnazi vermoordde raketgeleerde voor Israëlische Mossad"

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

"Topnazi vermoordde raketgeleerde voor Israëlische Mossad"

Bericht door platoz »

De Oostenrijkse SS-kolonel en favoriet van Adolf Hitler, Otto Skorzeny, zat in 1962 achter de nooit opgeloste verdwijning van de Duitse raketgeleerde Heinz Krug. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz op basis van gesprekken met voormalige medewerkers van de Israëlische inlichtingendienst Mossad.

Krug werkte tijdens de oorlog in Peenemünde waar de Duitse V1- en V2-raketten werden getest. Zo'n tien jaar later nodigde zijn voormalige chef, Wernher von Braun, hem uit om met hem voor de Amerikanen te gaan werken. Krug en andere collega's kozen voor een lucratiever aanbod uit Egypte, dat raketten nodig had om Israël van de kaart te vegen.

De Mossad zette de Duitse raketgeleerden in Caïro onder druk en probeerde hen als dat niet hielp uit de weg te ruimen. Ook Krug vreesde voor zijn leven, schrijft Haaretz. Hij riep daarom de hulp in van Skorzeny.

Skorzeny was in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog commandant van SS-commandotroepen geweest die gespecialiseerd waren in inlichtingenwerk en geheime operaties. Zijn grootste succes was de bevrijding van de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini uit de Apennijnen, waar hij door zijn eigen regering was opgesloten.

Het succes werd breed uitgemeten in de Duitse propaganda en Skorzeny was op slag Hitlers favoriete militair. Na de oorlog bleef Skorzeny een prominente figuur in nazi-kringen.

Volgens de bronnen van Haaretz kwam het op 11 september 1962 tot een ontmoeting tussen Krug en Skorzeny in München, waar Krug woonde. Skorzeny en andere Mossad-agenten pikten hem op bij zijn kantoor. Skorzeny zei dat ze naar een veilige plek in een bos zouden gaan om over Krugs bescherming te praten.

In het bos schoot Skorzeny hem dood. Krugs lichaam werd met zuur bewerkt. Wat er overbleef, werd in een gat gelegd en verbrand. De resten werden daarna met kalk afgedekt, zodat ze niet door dieren zouden worden opgegraven. Het lichaam werd nooit gevonden en de verdwijning werd nooit opgehelderd.

Haaretz beschrijft ook hoe Mossad-agenten Skorzeny hebben overgehaald om voor de Israëliërs te werken. Een Mossad-man en Mossad-vrouw deden zich in een bar in Madrid waar Skorzeny toen was, voor als Duitse toeristen die net waren beroofd. Maar Skorzeny had hen door en dreigde hen dood te schieten.

Uiteindelijk zwichtte hij, in ruil voor de belofte dat de Mossad geen jacht meer op hem zou maken en dat zijn naam van de opsporingslijst van gezochte oorlogsmisdadigers van nazi-jager Simon Wiesenthal werd gehaald.

Skorzeny stierf in 1975 op 66-jarige leeftijd in Madrid aan longkanker.
Bijlagen
864x486.jpg
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Plaats reactie