Burgemeester Huizen volgens nieuw onderzoek toch geen NSB'er

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Burgemeester Huizen volgens nieuw onderzoek toch geen NSB'er

Bericht door Old guy »

In de gemeenteraadsvergadering van Huizen wordt vanavond een opmerkelijk verzoek gedaan. VVD-gemeenteraadslid Carel Bikkers gaat de burgemeester verzoeken om de oude oorlogsburgemeester, Hendrik Vlug, in ere te herstellen. Deze stond bekend als 'fout'. Hij zou banden hebben gehad met de NSB, maar volgens nieuw onderzoek klopt dat niet.

Bikkers biedt zijn excuses aan aan de familie en vraagt de burgemeester om een schilderij van Vlug op te laten hangen in de 'burgemeestersgalerij'. Daar hangen nu alle oud-burgemeesters van Huizen, met uitzondering van Vlug.

Onschuld

Ongeveer een jaar geleden werden er nieuwe ontdekkingen in deze zaak gedaan. Journaliste Bonnie Kriek deed research voor een boek toen ze op materiaal stuitte dat volgens haar de onschuld van Vlug aantoonde. Vlug bleek na de oorlog eervol ontslag te hebben gekregen. Hij werd in 1949 ook gewoon weer als burgemeester benoemd, dit keer van Leerdam.

Sinds de oorlog denkt Huizen echter dat ze een 'foute' burgemeester hadden. "Dat was in die tijd echt het ergste scheldwoord dat je je kunt bedenken," zegt Bikkers.

Maar er waren meer mensen die leden onder deze misvatting, vertelt Bikkers. Toen Vlug in 1949 burgemeester van Leerdam werd en de lokale krant in Huizen daarover publiceerde, besloot de gemeente om de krant zeven jaar lang een belangrijke bron van inkomsten te ontnemen. "De krant werd als het ware gestraft," zegt Bikkers."Tot op heden hebben we nog steeds geen enkele notie waarom men het zo stilhoudt."

Geen commentaar

Kriek ging met haar bewijs naar de gemeente, maar daar werd geen actie ondernomen. "De wethouder zou het lezen en erop terugkomen, maar dat is niet gebeurd. De familie van Vlug heeft daarnaast een brief gestuurd, maar ook die bleef onbeantwoord," zegt Kriek.

Vanavond stelt Bikkers het onderwerp in de raadsvergadering aan de orde en pleit hij voor eerherstel voor de oud-burgemeester. "We moeten dit zo snel mogelijk oplossen. Er is zoveel bewijs, we kunnen er nu niet meer omheen."

BRON: http://nos.nl/artikel/2107461-oorlogsbu ... sb-er.html
Plaats reactie