Verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Old guy
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 mar 2014, 14:24

Verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen overleden

Bericht door Old guy »

De verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen is overleden. Ze was 92 jaar oud. In de oorlog werkte Truus Oversteegen nauw samen met Hannie Schaft, die bekend werd als het meisje met het rode haar. Samen executeerden ze een NSB-politieagent en een man uit IJmuiden die voor de Sicherheitsdienst was gaan werken.

Toen Hannie Schaft in maart 1945 werd opgepakt, probeerde Truus Oversteegen haar vrij te krijgen, maar dat lukte niet. Hannie Schaft werd in de duinen van Bloemendaal geëxecuteerd.

Kunstenares

Na de oorlog sprak Truus Menger-Oversteegen geregeld op universiteiten en scholen over oorlogen, antisemitisme en onverschilligheid. Ze profileerde zich ook als kunstenares en maakte een standbeeld van Hannie Schaft dat in Haarlem staat.

Bij haar 75ste verjaardag werd zij vanwege haar verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Twee jaar geleden kreeg ze samen met haar jongere zus, die ook in het verzet zat, het Mobilisatie-Oorlogskruis. De onderscheiding werd aan de zusters uitgereikt door premier Rutte.

Bron: NOS.nl
http://nos.nl/artikel/2112211-verzetsst ... leden.html
Plaats reactie