Ophef over Nazi Kunst

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Schijnwerper
Lid
Berichten: 688
Lid geworden op: 15 jul 2007, 04:07
Locatie: NH
Ontvangen: 4 keer

Ophef over Nazi Kunst

Bericht door Schijnwerper »

Er is opschudding ontstaan rond een veiling van drie naziportretten. De drie doeken, portretten van Adolf Hitler en Heinrich Himmler, gaan medio volgende maand onder de hamer bij het Twents Veilinghuis in Enschede. Het CIDI noemt de veiling „stuitend en smakeloos.” Het Veilinghuis beraadt zich nu op het intrekken van de schilderijen.

De drie portretten zijn gemaakt door Wolfgang Willrich, een fanatiek nationaalsocialist en betalend lid van de SS. Zijn schilderwerken zijn doordrenkt met nazi-ideologieën. Willrich overleed in 1948. De drie portretten worden ingezet op 750 euro. Ook worden twee Hitler-beeldjes geveild, de maker hiervan is onbekend.

Vooral het feit dat de nazi-ideologie van de werken van Willrich druipt, stuit op weerstand bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Daar komt bij dat Willrich een prominente rol speelde in de totstandkoming van de Entartete Kunst, een beruchte aanduiding voor kunst die niet voldeed aan de nazi-eisen. Bovendien maakte Willrich zich sterk voor de verwijdering van Joodse kunst uit de Duitse musea.

„Willrich was dus niet slechts een schilder van nazi-gerelateerde onderwerpen, maar was zelf een overtuigd nazi-ideoloog die zich actief inzette voor de antisemitische rassentheorieën van het Derde Rijk”, aldus het CIDI in een verklaring. Hoewel de verkoop wettelijk niet verboden is, heeft het CIDI het veilinghuis verzocht de aanbieding van de portretten in te trekken.

Directeur Laurens ten Vergert van het Twents Veilinghuis zegt zich compleet overvallen te voelen door het CIDI: „Er is een verklaring uitgegaan zonder verder overleg met ons. Wij hebben deze portretten puur als kunst beoordeeld. Als portretten zijn deze werken goed gelukt. En je hebt het wel over een stukje geschiedenis. In musea vind je ook portretten van Stalin, Lenin en Mao.”

Ten Vergert erkent dat voor nazispullen echter wettelijke regels gelden. „Uiteraard hebben onze experts ernaar gekeken, maar ze hebben de maker ervan niet onderzocht. Per week veilen we hier 1000 kavels. Nee, het klopt dat we hier niet wekelijks portretten van Hitler veilen. Het is de eerste keer dat ons zoiets wordt aangeboden. Het laatste wat we echter willen, is strafbare feiten plegen. Als we hier ’Mein Kampf’ binnenkrijgen, gaat het subiet terug. Op een van de doeken staat een hakenkruis, maar dat is op onze website verwijderd.”

Ten Vergert wil niet zeggen wie de opdrachtgever is: „Het gaat om een particulier en nee, het is geen Duitser. Dat wil ik dan nog wel kwijt.” De directeur zegt nog niet te weten wat hij gaat doen: „We gaan ons nu beraden of we de veiling laten doorgaan. Op dit soort toestanden zitten we niet te wachten.”

Bron telegraaf
Update...

Veilinghuis ziet af van veiling.

Het Twents Veilinghuis ziet af van de veiling van drie omstreden schilderijen met daarop nazi-kopstukken Adolf Hitler en Heinrich Himmler.

De directie van het veilinghuis heeft dit besloten uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat laat directeur Ten Vergert aan RTV Oost weten.
Het veilinghuis wilde aanvankelijk de doeken van de Duitse schilder Wolfgang Willrich in het weekeinde van 14 en 15 oktober veilen vanaf zo'n 700 euro per schilderij.

Veiling leidde tot storm protest
Op de schilderijen zijn Adolf Hitler en Heinrich Himmler afgebeeld. Op de veiling was veel kritiek. Onder meer het CIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël vond de veiling "stuitend en onsmakelijk".

Willrich aanhanger van Hitler
Willrich was een aanhanger van Hitler en was lid van de Waffen SS. De directie van het Twents Veilinghuis is bedolven onder media-aandacht. De directie is nu overstag gegaan en heeft de stukken teruggehaald van de veiling.

Wel blijft het veilinghuis van mening dat hier sprake is van kunst.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=253294
Böse Menschen haben keine Lieder.
Voorheen bekend als "Destruction" op dit forum.
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Ophef over Nazi Kunst

Bericht door uniformverzamelaar »

Wat een belachelijk gedoe weer.

Als dit veilinghuis dit niet doet zal de verkoper wel een ander vinden waar de 'kunst' wel verkocht zal worden. Desnoods gaat het maar naar het buitenland.

Of ik zou zeggen dat het CIDI deze werken zelf koopt en ze dan vernietigt dan zijn er zo vanaf en moeten ze er niet meer over zeveren als ze ergens anders worden aangeboden.
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Ophef over Nazi Kunst

Bericht door Kugelblitz »

Lijkt me een koopje als je die voor €750 het stuk kunt overnemen... Ben benieuwd wat het eindbedrag wordt, mocht de veiling doorgaan.
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Plaats reactie