Ook Britse zeemansgraven in Javazee compleet verdwenen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nekaf
Lid
Berichten: 148
Lid geworden op: 31 jul 2005, 00:12
Locatie: Rosmalen

Ook Britse zeemansgraven in Javazee compleet verdwenen

Bericht door Nekaf »

http://www.ad.nl/buitenland/ook-britse- ... ~a7583ece/

Het zeemansgraf van Karel Doorman en nog 1173 marinemensen blijkt niet het enige dat op brute wijze is geschonden. Ook drie Britse schepen en een onderzeeër zijn in dezelfde regio illegaal geruimd, bevestigt het Britse ministerie van Defensie.

Redactie 16-11-16, 15:32 Laatste update: 20:30
215
25
1
0 reacties
Heel veel gebieden staan niet onder controle van de kustwacht. En waar dat wel zo is, is het nog maar de vraag of de kustwacht de taak had om die schepen te beschermen
Jaap Anten
Net als de Nederlandse kruisers de Ruyter en Java zijn ook de Britse schepen HMS Exeter en HMS Encounter vrijwel compleet verdwenen van de zeebodem. De schokkende ontdekking werd gedaan door het Nederlandse team dat afgelopen twee weken in Indonesië was om een laatste eerbetoon te brengen aan de nationale zeeheld Karel Doorman en de andere opvarenden die tijdens de slag in de Javazee in 1942 het leven lieten.

Het Britse ministerie bevestigt dat er nog twee schepen vrijwel zijn verdwenen. Het gaat om de HMS Electra en de Amerikaanse onderzeeër Perch. Alle vier schepen zonken tijdens operaties in de Javazee in 1942.

Afschuw
Het Britse ministerie van Defensie reageert met afschuw op het nieuws dat ook hun schepen slachtoffer zijn geworden van gewetenloze bergers. ,,Een militair oorlogsgraf moet onder alle omstandigheden met rust worden gelaten,'' zegt woordvoerster Emma Carr. De Britten hebben de Indonesische autoriteiten om opheldering gevraagd.

Het is in deze regio niet voor het eerst dat wrakken worden geplunderd. Dat gebeurde ook al bij de Britse slagschepen Repulse en Wales die in december 1941 vergingen voor de kust van Maleisië. En met het Australische oorlogschip Perth, dat in 1942 zonk tijdens de Slag in de Straat van Soenda.

Eerdere schendingen
Ook Nederland kreeg al eerder te maken met grafschennis in Azië. Dat gebeurde bij de Nederlandse onderzeeboot O-16, eveneens voor de kust van Maleisië. De O-16 liep op 15 december 1941 op een mijn en zonk met tientallen opvarenden aan boord.

Het schandaal met de illegaal geruimde oorlogswrakken in Javazee komt voor Indonesië op een pijnlijk moment naar buiten. Precies een jaar geleden sprak Indonesië samen met de Verenigde Staten, Engeland en Australië op een conferentie af om de zeemansgraven beter te beschermen en te behouden.

Museum
Er werd zelfs afgesproken dat er een museum geopend zou worden met daarin een permanente tentoonstelling over alle zeemansgraven in de regio. Dit om ook de bevolking meer bewustzijn bij te brengen over de historische en emotionele belang van de oorlogswrakken. Het is onduidelijk wanneer de Nederlandse en Britse wrakken zijn geruimd en of dat met of zonder medeweten van de Indonesische autoriteiten is gebeurd.

Ook als het illegaal is gebeurd is het volgens maritiem historicus Jaap Anten moeilijk te zeggen in hoeverre Indonesië hiervoor verantwoordelijk is te houden. ,,Heel veel gebieden staan niet onder controle van de kustwacht. En waar dat wel zo is, is het nog maar de vraag of de kustwacht de taak had om die schepen te beschermen. Dat werkt in die regio's echt anders dan hier.''

Volgens Anten ligt het niet voor de hand dat Indonesië ermee heeft ingestemd om de oorlogsschepen te ruimen. ,,Dat is onlogisch omdat op de Nederlandse schepen ook Indonesiërs werkten. Het zijn dus ook hun oorlogsgraven die hier zijn geschonden.''
Gebruikersavatar
Der Blitz
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 09 mei 2014, 19:59

Re: Ook Britse zeemansgraven in Javazee compleet verdwenen

Bericht door Der Blitz »

gaat dit nu over gestolen scheepswrakken die nog op de bodem van de zee zouden liggen???? denk dat je dat toch niet ongezien kan doen en dat is ook niet op een twee drie klaar...
Wir müssen zurück zu unseren traditionen
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4883
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 98 keer
Ontvangen: 67 keer

Re: Ook Britse zeemansgraven in Javazee compleet verdwenen

Bericht door patrickh »

Kan me bijna niet voorstellen dat het gaat om ijzer, de bergingskosten zouden dan toch veel duurder zijn dan de opbrengst?
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2062
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 28 keer

Re: Ook Britse zeemansgraven in Javazee compleet verdwenen

Bericht door Jim »

Een Nederlands bergings bedrijf zegt dat als die schepen daadwerkelijk geborgen zouden zijn het zeker niet ongezien gedaan had kunnen worden. Echter ze zeggen ook dat de kosten op die diepte dergelijk formaat schepen te bergen bijna niet te doen is en dat de kosten van het bergen duurder zouden zijn als de schrootwaarde.

Een andere theorie geopperd is dat er verband is met de tsunami die daar in de regio plaats heeft gehad.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
Nekaf
Lid
Berichten: 148
Lid geworden op: 31 jul 2005, 00:12
Locatie: Rosmalen

Re: Ook Britse zeemansgraven in Javazee compleet verdwenen

Bericht door Nekaf »

Als de Tsunami hier een oorzaak in heeft zou ook de zeebodem geveegd moeten zijn in mijn optiek. Het volgende artikel geeft aan dat de afdruk van de schepen nog in de zeebodem gedrukt staan.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/2705 ... nis__.html
Plaats reactie