Sonarbeelden ultieme bewijs grafschennis Javazee

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Sonarbeelden ultieme bewijs grafschennis Javazee

Bericht door JimK »

Sonarbeelden ultieme bewijs grafschennis Javazee

Afbeelding

Defensie heeft beelden vrijgegeven waarop onomstotelijk is te zien dat de kruisers De Ruyter en Java compleet van de zeebodem zijn verdwenen. Van torpedojager Kortenaer ligt alleen nog een deel in de Javazee bij Indonesië.

Op de sonarbeelden zijn de gapende gaten in de zeebodem te zien waar eens de machtige schepen hebben gelegen. Alleen bij de Kortenear is nog duidelijk een deel van het schip en de mast waar te nemen.

Het schandaal met de geruïneerde zeemansgraven maakte afgelopen dagen veel los. Behalve de drie Nederlandse schepen, zijn ook drie Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër zijn ten prooi gevallen aan de slopershamer.

Speculaties
De beelden maken een eind aan de speculaties dat de schepen er wellicht nog zouden liggen. Diverse bergingsexperts opperden afgelopen dagen dat het zinloos was om de schepen te ruimen. De wrakken liggen op meer dan vijftig meter diepte. De kosten van het ophalen werden per wrak geschat op minstens 40 miljoen euro, terwijl de opbrengst van het schroot bij de huidige prijs schommelt tussen de 6 en 9 miljoen euro. Ook is gesuggereerd dat de schepen door stromingen onder een dikke laag zand terecht zouden zijn gekomen.

Het Britse ministerie liet woensdag al sonarbeelden zien van hun verdwenen schepen. Nu komt ook de Nederlandse marine met de sonarbeelden naar buiten om aan alle twijfel een eind te maken.

Karel Doorman
Alle nu gevonden schepen zijn vergaan in 1942. De Nederlandse exemplaren gingen ten onder tijdens de slag in de Javazee. Precies 1174 Nederlandse en Indonesische opvarenden kwamen daarbij om het leven, waaronder nationale held Karel Doorman. Dat de schepen er niet meer liggen is ontdekt door het Karel Doorman Fonds. Zij waren afgelopen twee weken in de regio om een eerbetoon te brengen aan de gevallen marinemannen.
Bron: ad.nl
Plaats reactie