Antifascist in hoger beroep tegen €300 boete voor Mein-Kampfprotest

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
LDO
Lid
Berichten: 855
Lid geworden op: 08 dec 2005, 11:19
Locatie: Katwijk
Gegeven: 21 keer
Ontvangen: 47 keer

Antifascist in hoger beroep tegen €300 boete voor Mein-Kampfprotest

Bericht door LDO »

Boete voor Heer Graaff, die een (2 mans) demonstratie op poten zetten die in de verte wat deed denken aan de Kristalnacht.
Ruiten van een galerie beplakken doet toch op zijn minst een beetje herinneren aan Kauf nicht bei ... opruiing.
(Persoonlijk vond ik het opmerkelijk dat hij als links activist het 'N'-woord nog durfde te gebruiken, dat is toch allang niet meer kies in links Nederland.)
De uitspraak was 7 februari, ik was al een beetje aan het neuzen wat de uitkomst was bij de website van het OM.
Maar de AFVN is reeds zelf met de berichtgeving naar voren getreden.
Graaff gaat natuurlijk in hoger beroep.
Wat ook weer opmerkelijk is omdat hij de beursorganisator van Houten verwijt dat deze gemeenschapsgeld verspild door een bodemprocedure wegens smaad aan te spannen tegen hem, nadat de organisator volgens hem in het ongelijk gesteld is.
Neem gewoon je verlies geldt duidelijk niet voor hem.

Zie hieronder.

Liefs,
Martin

http://www.afvn.nl/actueel/Antifascist_ ... rotest.htm

Antifascist in hoger beroep tegen €300 boete voor Mein-Kampfprotest

AMSTERDAM, 7 FEB. 2017 - De antifascist en journalist Arthur Graaff uit Bussum gaat in hoger beroep tegen een boete van €300 voor zijn protest tegen de verkoop van Mein Kampf. Vandaag vonniste de rechtbank in Amsterdam in deze strafzaak conform de eis. De veroordeelde noemt dit een 'politieke uitspraak omdat we flinke kritiek op het OM en de politie hadden'. Hij ziet de uitspraak als een beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Graaff (68), woordvoerder van de AFVN-Bond van Antifascisten, beplakte in mei 2015 een rommelwinkel in Amsterdam die een door Hitler ondertekend exemplaar van Mein Kampf verkocht. Op de plakkaten stonden de teksten 'Verboden voor Joden, moslims, negers'. Aanleiding was de weigering van het OM om tegen deze verboden verkoop op te treden. De officier van justitie stelde in zijn requisitoir dat dit hetzelfde was als iemand aanduiden als 'racist'.

De activist wees dat geheel van de hand. Hij vindt het 'niet wijs en niet juist' van de rechtbank om deze 'opzettelijke en ernstige verdraaiingen' van het OM te accepteren. Hij ziet dit optreden van het OM ook als een poging tot het criminaliseren van hem en de AFVN.

De officier verweet de antifascist ook dat hij nazi-achtige methoden gebruikte. 'Dit doet toch denken aan de methoden van lieden waar de verdachte van zegt tegen te strijden', zei de officier tijdens het proces. Bij de actie gebruikte Graaff of de AFVN overigens geen naam van een verkoper. Deze liet in de pers overigens dezelfde dag wel weten dat hij de actie 'belachelijk' vond.

Volgens de officier werd de handelaar ook belemmerd in zijn broodwinning, terwijl volgens de verdediging juist het tegendeel blijkt. Het gewraakte exemplaar met Hitlers handtekening werd volgens info van de handelaar voor meer dan € 10.000 verkocht.

Graaffs advocaat, prof. mr. H. Loonstein, en de veroordeelde beklaagden zich tijdens het proces over de ernstige nalatigheid van het OM bij het vervolgen van de verkoop van Mein Kampf. Ook wezen zij op de vele aangiftes tegen discriminatie van zowel de AFVN als van bijv. Joodse mensen of organisaties, die het OM niet wenst te vervolgen. Sinds 2014 zegt de AFVN 11 maal tevergeefs aangifte te hebben gedaan. Ook betoogde de advocaat dat er door de algemene strekking van Graaffs teksten essentiële elementen voor strafbaarheid ontbraken.

De AFVN is niet tegen het bestuderen van de inhoud van Mein Kampf, maar wel tegen de handel in nazirelikwieën. Met name de Amsterdamse handelaar verdient volgens de AFVN 'vele duizenden euro's aan de ellende van het nazisme'. Bij de Hoge Raad loopt nog de zaak tegen deze verkoper van Mein Kampf, wegens een eerder illegale verkoop. Deze zaak was aangebracht door prof. Loonstein.
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Re: Antifascist in hoger beroep tegen €300 boete voor Mein-Kampfprotest

Bericht door JimK »

Voor complete uitspraak op rechtspraak.nl zie deze link:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inzie ... S:2017:688
Gebruikersavatar
Fons
Lid
Berichten: 159
Lid geworden op: 15 aug 2004, 23:16
Locatie: Huizen

Re: Antifascist in hoger beroep tegen €300 boete voor Mein-Kampfprotest

Bericht door Fons »

En dit zijn de plakkaten waar het om gaat:
405318606-5354813c.jpg
Van mij mag de boete nog veel hoger worden!
Plaats reactie