Nazi past haunts Berlin art show

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Nazi past haunts Berlin art show

Bericht door Roel R. »

The wealthy heir of a top Nazi industrialist is poised to put his prestigious modern art collection on show amid controversy in Germany.
A VIP preview of Friedrich Christian Flick's collection will be held on Tuesday evening at Berlin's Hamburger Bahnhof museum.
Chancellor Gerhard Schroeder is due to open the exhibition, before the public gets to see it on Wednesday.
Jewish groups in Germany say the collection is based on blood money.
The Flick collection comprises about 2,500 modern art works, including pieces by Marcel Duchamp, Alberto Giacometti and Bruce Naumann.
"I always tried to separate the questions about my family history from the collection," Mr Flick said on the eve of the opening.
"The art should not be made responsible."
He is the grandson of the late Friedrich Flick, a prominent arms supplier to the Nazis who used at least 40,000 slave and forced labourers in his factories.
The collection is on loan to Berlin's state museums for seven years.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3676616.stm
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Ik had het al gezien op het nieuws 1 of 2 dagen terug, ik vind het heel jammer dat die man nog steeds de consequenties moet dragen van de daden die zijn vader 60 jaar terug begaan heeft.

Het feit dat het allemaal 60 jaar terug gebeurd is doet niets af aan de daden, maar het is wel heel erg jammer dat de zoon van die vent daar op aan gekeken wordt.
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
junior
Lid
Berichten: 1407
Lid geworden op: 28 jun 2004, 19:03
Locatie: Heaven on Earth
Contacteer:

Bericht door junior »

Dat kan niet meer, die vent kan er niets aan doen hé. :|
Gezocht: alles m.b.t. General der Gebirgstruppe en RKT Kress, Hermann.
CAME FROM OLD LADY IN VILLAGE: Latvian E-Bay seller.
ZENA
Gebruikersavatar
Michael
Lid
Berichten: 867
Lid geworden op: 19 feb 2004, 20:00
Contacteer:

Bericht door Michael »

Die man zijn familielid doet mij denken aan de grote baas van Nike...
Veteraan
Lid
Lid
Berichten: 176
Lid geworden op: 17 jul 2004, 16:33

Bericht door Veteraan »

Schandalig gewoon, passen de Joden nu ook al 'sippenhaft' :roll:
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Hoe welkom is de Flick-collectie?

Eindelijk heeft miljonair Christian Flick een onderkomen gevonden voor zijn kunstcollectie, en nu protesteert de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland. De collectie zou tot stand gekomen zijn met 'bloedgeld'.

Toen Friedrich Christian Flick de stad zijn kunstverzameling aanbood, tegelijk met een speciaal door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen museum, bedankten ze in Zürich riendelijk voor de eer. Ook München en Dresden zagen er maar liever van af. Alleen Berlijn, en dar nog wel een overheidsinstelling in de Duitse hoofdstad, aanvaardde in januari vorig jaar dankbaar de waardevolle Flick-verzameling in bruikleen. Vanaf 23 september zal nu gedurende zeven jaar Flicks moderne kunst in een speciaal daarvoor à raison van € 7,5 miljoen genenoveerd pakhuis bij het museum Hamburger Bahnhof worden tentoongesteld. De collectie omvat o.a. belangrijke werken van Mondriaan en Duchamps en van vele hedendaagse kunstenaars.

Tenzijn Salomon Korn zijn zin krijgt. De vice-voorzitter van de Centrale Raad der Joden in Duitsland verwijt in twee open brieven aan kunstverzamelijk Flick dat deze zich onvoldoende rekenschap heeft gegeven van het feit dat zijn prachtige kunstverzameling tot stand is gekomen met bloedgeld dat Flicks grootvader, wapenfabrikant Friedrich Flick (1883-1972), in nazi-tijd verdiende.

De kleinzoon poogt, volgens Korn, nu met zijn expositie onder de naam Flick Collection de besmeurde familienaam een lichtere tint te geven. Korn noemt dat 'een soort moreel witwassen van bloedgeld in een maatschappelijk acceptabele vorm van kunstbezit.'

En dat gaat niet lukken, waarschuwt Korn kleinzoon Flick in een lange Duitse volzin: "Met de naam Flick verbindt het publiek gewoonlijk drieërlei: om te beginnen Friedrich Flick, de oprichter van het concern, de man die de NSDAP financieel ondersteunde, een groot deel van zijn rijkdom vooral te danken had aan de genadeloze uitbuiting van dwangarbeiders en ariseringsmisdaden (roof van joods eigendom - red.) en voor het tribunaal van Neurenberg als veroordeeld oorlogsmisdadiger niet het geringste berouw toonde en als een van de de rijkste mannen van Duitsland tot zijn dood weigerde ook maar de geringste schadevergoeding te betalen; verder Friedrich's zoon Friedrich Karl Flick, de bekennende belastingvluchteling, en tenslotte Friedrich's kleinzonen Mick (u) en Muck (uw broer), die gedurende vele jaren de kolommen van de roddelpers vulden met hun mateloze jetset-odyssee en een spectaculair glamourleven."

Aan een door ondernemers en overheid opgericht fonds om de voormalige dwangarbeiders van de nazi's een kleine schadevergoeding te betalen, heeft de rijke kleinzoon Flick daarentegen niet meebetaald. Wel heeft hij in 2001 in Potsdam een stichting tegen xenofobie, racisme en intolerantie opgericht, maar dat is alleen maar gebeurd op advies van een pr-firma, schrijft Korn.

Inmiddels heeft de gelukkige ontvanger van Flicks kunst, de Stiftung Preussischer Kulturbesitz, het v oor zijn maecenas opgenomen. Er bestaat geen Sippenhaft, zegt de stichting, daarbij een oude naziterm van stal halend die betekende dat familieleden collectief schuldig zijn. Inderdaad, antwoordt Korn, er bestaat geen collectieve schuld, geen Sippenhaft tot in de derde generatie. Maar er bestaat wel een verantwoordelijkheid, en die heeft kleinzoon Flick niet genomen, vindt Korn, die Flick daarom oproept de tentoonstelling af te gelasten.

De directeur van het Joods Museum in Berlijn Michael Blumenthal deelt de mening van Salomon Korn niet: "Niets duidt erop dat Christian Flick de ideeën van wijlen zijn grootvader deelt."

Maar de strijd is nog niet gestreden: Eugen Blume, de curator van de tentoonstelling, moet aftreden, vindt Michael Fürst, directielid van de Centrale Raad der Joden. Blume heeft gewaarschuwd voor een vermenging van kunst en politiek en is van mening dat een episode in de geschiedenis de vrije ruimte voor kunst niet in de weg mag staan. "Deze uitlatingen zijn ongemeen krenkend en gaan voorbij aan de miljoenen slachtoffers van het naziregime. Tegen een dergelijk gebrek aan gevoel moet disciplinair worden opgetreden", aldus Fürst. Een woordvoerder van de Stiftung Preußischer Kulturbesitz zegt dat curator Blume zijn verontschuldigingen aanbiedt, maar dat zijn woorden verkeerd begrepen zijn.

Bron: Trouw, 29 mei 2004
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Blume heeft gewaarschuwd voor een vermenging van kunst en politiek en is van mening dat een episode in de geschiedenis de vrije ruimte voor kunst niet in de weg mag staan.
helemaal mee eens.
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Plaats reactie