Gasmaskers in beslag genomen.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Schijnwerper
Lid
Berichten: 688
Lid geworden op: 15 jul 2007, 04:07
Locatie: NH
Ontvangen: 4 keer

Gasmaskers in beslag genomen.

Bericht door Schijnwerper »

200.000 gasmaskers met asbest in beslag genomen!

De maskers werden aangetroffen in een loods in Limburg. De eigenaar wordt ervan verdacht ze te koop aan te bieden.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft dinsdag in een loods in de Limburgse gemeente Maasgouw zo’n 210.000 asbesthoudende gasmaskers aangetroffen. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft hierop een voorlopige maatregel opgelegd aan de eigenaar van de gasmaskers, die ervan wordt verdacht de maskers op de markt te brengen.
In maart werd een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verkoop van asbestbevattende gasmaskers. Aanleiding was een uitzending van televisieprogramma Hart van Nederland in maart, waarin eigenaar van asbest-inventarisatiebureau Rontrex Ron Versluis liet weten te zijn benaderd door een koper van een legerkist met daarin tientallen oude Russische legergasmaskers. De koper vermoedde dat er asbest in de spullen aanwezig was. Uit het onderzoek dat Versluis liet doen bleek dit inderdaad het geval te zijn. Hart van Nederland bracht vervolgens de ILT op de hoogte van de bevindingen van Versluis.
Maasgouw
In het strafrechtelijk onderzoek kwam de loods in Maasgouw aan het licht. Ook deze maskers, die in 5.250 legerkisten werden gevonden, zouden uit Rusland zijn geïmporteerd en op internet te koop worden aangeboden. De filters van de maskers bevatten vermoedelijk hechtgebonden chrysotiel, ook wel wit asbest genoemd. Hechtgebonden asbest geeft normaal gesproken weinig vezels af en is daardoor minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbest.


De ILT waarschuwt desondanks voor de gevaren van de verkoop van de maskers voor de volksgezondheid:
“Het filter is een blikje of busje dat aan het masker wordt geschroefd. De gebruiker zou zo ‘gasvrije’ lucht moeten inademen. Echter, de filterlaag in het blikje bestaat voor een deel uit asbestvezels. Die kunnen in de longen komen en de gezondheid schaden.”

Volgens het parket zijn de filterbussen of blikjes te herkennen aan een Russische lettercode. Naast de gasmaskers bevatten ook de oude Russische legerkisten, waarin de maskers zitten, asbest. Het is niet bekend hoeveel exemplaren er op internet worden aangeboden.
Voorlopige maatregel
De voorlopige maatregel die dinsdag werd opgelegd aan de eigenaar van de maskers betekent dat de goederen, die in aanmerking komen voor beslaglegging, uit praktische overwegingen in de loods blijven staan. De eigenaar krijgt geen toegang meer tot de loods om te voorkomen dat de maskers worden verkocht. De maximale straf voor een dergelijk misdrijf is zes jaar cel.

Het is in Nederland sinds 1993 verboden asbesthoudende producten te verkopen omdat asbestdeeltjes op termijn kanker kunnen veroorzaken. De ILT spoort particulieren die in het bezit zijn van gasmaskers met filterblikjes aan deze luchtdicht verpakt in een dubbele laag plastic naar de milieustraat te brengen.

Bron NRC

Next Bron SBS6 video.

http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2 ... st-omloop/
Böse Menschen haben keine Lieder.
Voorheen bekend als "Destruction" op dit forum.
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Gasmaskers in beslag genomen.

Bericht door Jim »

Het zijn dus de filters die asbest houdend zijn, en niet de gasmaskers zelf. Hier op het forum is daar al vaker over gesproken. Je ziet die Russische maskers vrijwel in elke dump voor een paar euro.

o.a 2014

viewtopic.php?t=35018
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
CollectorWo2
Lid
Berichten: 2326
Lid geworden op: 09 jan 2012, 23:14
Gegeven: 31 keer
Ontvangen: 33 keer

Re: Gasmaskers in beslag genomen.

Bericht door CollectorWo2 »

Tja, je moet nooit zomaar gasmaskers op doen ook :P
Gebruikersavatar
Mr_Flibble
Lid
Berichten: 631
Lid geworden op: 04 nov 2004, 16:24
Locatie: Waalwijk
Contacteer:

Re: Gasmaskers in beslag genomen.

Bericht door Mr_Flibble »

De filters van de maskers bevatten vermoedelijk hechtgebonden chrysotiel, ook wel wit asbest genoemd. Hechtgebonden asbest geeft normaal gesproken weinig vezels af en is daardoor minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbest.


Gebaseerd op een lulkoek verhaal dat een "Asbest lab" in 2013 asbest in de GP-5 filters ondekt zou hebben. Geen andere referenties beschikbaar.

Hoe maak je van een mug een olifant.
In Tabulas Argenteas Refero
Plaats reactie