Texelse bunker uitgegraven

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nekaf
Lid
Berichten: 148
Lid geworden op: 31 jul 2005, 00:12
Locatie: Rosmalen

Texelse bunker uitgegraven

Bericht door Nekaf »

http://www.texelsecourant.nl/nieuws/alg ... exla?redir

Graafmachine bovenop bunker van Texlaza 15 jul 2017, 11:04


Een bijzonder beeld bij Texla vrijdagmiddag, waar Ronald Uitgeest zijn graafmachine bovenop de oude bunker van Texel had gereden.

Met grote scheppen verwijderde hij de laag grond die de laag grond en graszode die sinds mensenheugenis op de bunker lag. Nadat met hulp van vrijwilligers de bovenkant van de bunker was vrijgemaakt, was de voorkant aan de beurt. Uitgeest verplaatste de grond enkele meters, zodat de grondwal die ooit door de Duitse bezetters voor de bunker was aangebracht, weer in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. Ingangen die vrijkwamen bleken dichtgemetseld. Bedoeling is die te openen, om een kijkje in de bunker die in 1947 werd afgesloten te kunnen nemen. Zo geeft de bunker op het grasland langzaam zijn geheimen prijs.

Een klein legertje vrijwilligers en historisch geïnteresseerden maakten donderdag met toestemming van de eigenaar al een begin met het openen van de oude telefoonverbindingsbunker. Het betonnen bouwsel was onderdeel van de in opdracht van Hitler aangelegde verdedigingslinie langs de kust. Oorspronkelijk bestond dit complex aan weerszijden van de Kogerweg uit 49 bunkers. Daarvan zijn er 47 kort na de Tweede Wereldoorlog gesloopt. De grote bunker (Nachrichtenstand für Netzknotenpunkte) die al tientallen jaren grotendeels met grond is afgedekt en de paardenstal aan de weg zijn nog over. Door het vrijmaken van een opening in de voormalige geschutskoepel is een toegang naar binnen ontstaan. Een trapje verschafte verder toegang tot de bunker. In hoeverre het inwendige van deze strategisch gelegen bunker echt verrassingen gaat opleveren, valt nog te bezien. In het recente verleden zijn al vaker mensen binnen geweest, ongevraagd overigens. Dit keer dus met toestemming en op initiatief van de eigenaar.
DvdW
Lid
Berichten: 78
Lid geworden op: 20 jul 2015, 10:48

Re: Texelse bunker uitgegraven

Bericht door DvdW »

Mooi zo! Goed bezig.
Gebruikersavatar
LDO
Lid
Berichten: 939
Lid geworden op: 08 dec 2005, 11:19
Locatie: Katwijk
Gegeven: 39 keer
Ontvangen: 72 keer
Contacteer:

Re: Texelse bunker uitgegraven

Bericht door LDO »

Mooi, ik hoop dat ze hem netjes opknappen!
Type 617, hij is ook mooi gefotografeerd door HBP:

http://www.haagsebunkerploeg.com/W.N._2 ... nuitem.php
sudhafen
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 aug 2013, 16:53

Re: Texelse bunker uitgegraven

Bericht door sudhafen »

In hoeverre het inwendige van deze strategisch gelegen bunker echt verrassingen gaat opleveren, valt nog te bezien. In het recente verleden zijn al vaker mensen binnen geweest, ongevraagd overigens.
Dat moet dus de HBP zijn?
Plaats reactie