Naziboeken op Bol.com

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
agraaff
Lid
Berichten: 60
Lid geworden op: 27 jan 2011, 21:58

Naziboeken op Bol.com

Bericht door agraaff »

Kamervragen over de verkoop van nazi-boeken op Bol.com


Naar aanleiding van de weigering van bol.com om nazi-boeken uit de verkoop te halen, heeft Attje Kuiken (PvdA) Kamervragen ingediend bij minister Grapperhaus.

De afgelopen weken is grote ophef ontstaan omtrent de verkoop van het nazi-kinderboek Der Giftpilz van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. Naar aanleiding van de commotie, heeft de Amerikaanse webwinkelgigant Amazon het zeer omstreden boek uit de verkoop gehaald. De Nederlandse webwinkel bol.com weigert echter te stoppen met het verkopen van Der Giftpilz. Bij bol.com zijn meerdere nazi-boeken verkrijgbaar.

Bol.com heeft aan het Algemeen Dagblad laten weten “niet de fout te maken om te censureren en te bepalen wat wel en niet gelezen mag worden en op welke manier”. De webwinkel beweert amper geld te verdienen met de nazi-boeken en noemt het overgaan tot verwijderen “kiezen voor de gemakkelijke weg”. “Omdat wij duidelijk niet achter alle informatie staan, proberen we met disclaimers toch onze stem te laten horen”, aldus bol.com

Naar aanleiding van de weigering de nazi-boeken uit de verkoop te halen, heeft PvdA-Kamerlid Attje Kuiken bij Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus schriftelijke vragen ingediend:

2020Z03886
Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de verkoop van nazi-boeken op Bol.com (ingezonden 27 februari 2020).

Vraag 1
Kent u het bericht «Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: «Ze moeten zich doodschamen»»?1

Vraag 2
Deelt u de mening dat een online boekhandel verantwoordelijk is voor welke boeken het al dan niet verkoopt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
Deelt u de mening dat met de verkoop van boeken, zoals «Der Giftpilz» van Julius Streicher, «Blood and Honor» van Alfred Rosenberg of «die Schutzstaffel als Antibolschewistische Kampforganisation» van Heinrich Himmler, nazi-gedachtengoed wordt verkocht? Zo ja, deelt u dan ook de mening dat dit zeer ongewenst is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Kan het verkopen van boeken die het nazi-gedachtengoed dragen strafbaar zijn? Zo ja, op grond van welke wetsartikelen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5
Is er reeds aangifte gedaan tegen Bol.com dan wel ambtshalve vervolging ingesteld?

Vraag 6
Kunt u in contact treden met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland, onder andere om hun gevoelens in deze te peilen?
Gebruikersavatar
svdwal
Lid
Berichten: 344
Lid geworden op: 09 jun 2006, 14:24
Locatie: Renkum
Gegeven: 1 keer
Ontvangen: 4 keer
Contacteer:

Re: Naziboeken op Bol.com

Bericht door svdwal »

Tsja, wat moet je hier nu weer van vinden.
Het zijn geen verboden boeken volgens de Nederlandse wet, dus mogen vrij verkocht worden in Nederland.
Of het smaakvol is is natuurlijk een andere discussie, maar dat staat vrije verkoop in Nederland niet in de weg.
Dat er gekozen wordt voor het stoppen van de verkoop lijkt me de makkelijke weg voor de aanbieders, maar of dat wenselijk is durf ik wel over te discussiëren.
Juist in een land dat zich zo stevig beroept op vrijheid van meningsuiting en het zien van beide kanten lijkt het me, in ieder geval voor de historische kant, wenselijk dat die vrijheid blijft bestaan.
Voor de trieste elementen in deze samenleving die menen hier de waarheid in te zien zal het verbieden (of in ieder geval niet te koop aanbieden) van dergelijke boeken niets veranderen.
Online is alles, en nog veel erger, vrijelijk beschikbaar zonder enige wetenschappelijke duiding.

Het enige dat naar mijn mening hierdoor bereikt wordt is dat mensen op het bestaan en de verkrijgbaarheid van deze boeken gewezen wordt.
Verzamelaar en uitbeelder van de Nederlandsche mobilisatie periode 1939-1940.
Bertus Bunker
Lid
Berichten: 584
Lid geworden op: 11 okt 2017, 11:33
Locatie: Alkmaar
Gegeven: 2 keer
Ontvangen: 5 keer

Re: Naziboeken op Bol.com

Bericht door Bertus Bunker »

Dat Bol.com het boek niet meer verkoopt is niet belangrijk, als je gaat Googelen vindt je hem wel bij een andere aanbieder, dus het effect is nul. En het is bij wet niet een verboden boek.
Laatst gewijzigd door Bertus Bunker op 29 feb 2020, 17:37, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Naziboeken op Bol.com

Bericht door Erik »

Het verspreiden van o.a. boeken die duidelijk aanzetten tot haat jegens groepen mensen in de maatschappij is wel degelijk verboden. De boeken zelf niet. Dat heeft een oorzaak.
Het verbod steunt op art. 137 van het Wetboek van Strafrecht. Het spreekt niet over bezit. Het spreekt over verspreiding en voegt daarbij toe dat verspreiding dan kan, als er sprake is van 'zakelijke berichtgeving'. Met name die omschrijving is heerlijk; je kunt er veel kanten mee op!
Sec gesproken verstaan we onder 'zakelijke berichtgeving' als het werk verspreid wordt, bijvoorbeeld voor studie- of onderwijsdoeleinden. Of voorlichting. Dat soort.
Dus:
svdwal schreef:Het zijn geen verboden boeken volgens de Nederlandse wet, dus mogen vrij verkocht worden in Nederland.
Deel 1 van je stelling klopt. Deel 2 echter niet. Niet 'as is'. Wel als zakelijke berichtgeving kan worden aangetoond.

Nogmaals:
Wetboek v Strafrecht schreef: Artikel 137e
1 Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:
1
een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap;
2
een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft;

wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
In dit rijtje hoort alle lectuur die aanzetten tot haat, bewust een negatief beeld neerzetten van groepen van mensen etc. Onder de vlag van zakelijke berichtgeving kun je dit soort 'werkjes' lenen en lezen, bijvoorbeeld in een universiteitsbibliotheek. Mocht opa nog een huwelijksexemplaar van 'Mijn Kamp' in de kast hebben staan is er niets aan de hand; het werk wordt namelijk niet door jou verspreid en het bezit is vrij.

Overigens vind ik het opbouwen van een verzameling iets anders dan wat hierboven in het wetsartikel staat. Er is namelijk geen sprake van een openbare uitlating, de verkoop/wisseling van artefacten is een besloten zaak die ook niet tot doel heeft de ideëen, die aan de artefacten hangen, naar buiten te brengen.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Naziboeken op Bol.com

Bericht door Jim »

Wat ik persoonlijk wel vind bij dit soort boeken. Gaat het om authentieke uitgaves of herdrukken. Zo te zien herdrukken en gezien de inhoud waarom zou je als bedrijf daar dan een platform aan willen bieden?
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Naziboeken op Bol.com

Bericht door Erik »

Jim schreef:Wat ik persoonlijk wel vind bij dit soort boeken. Gaat het om authentieke uitgaves of herdrukken. Zo te zien herdrukken en gezien de inhoud waarom zou je als bedrijf daar dan een platform aan willen bieden?
Spijker op z'n kop Jim!
Herdrukken hebben nul historische waarde als voorwerp. Daarnaast lijkt het hebben van een recente aanmaak van dit soort werkjes op "...of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft...". Ik kan me echter voorstellen dat een universiteitsbibliotheek recente herdrukken of reproducties heeft van ongewenste werken ter studie. Ook dan zal m.i. de 'zakelijke berichtgeving' van toepassing zijn.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Plaats reactie