In hoeverre gaat deze vergelijking op?

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Gesloten
Faan Singh Long
Lid
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 apr 2021, 21:32

In hoeverre gaat deze vergelijking op?

Bericht door Faan Singh Long »

Hallo allemaal,

Dit is mijn eerste bericht hier. Ik heb mij specifiek aangemeld bij een website over de tweede wereldoorlog, omdat ik online een vergelijking tegen kwam waar ik niet voldoende zich op heb om in te kunnen schatten in hoeverre de vergelijking op gaat. Ik zie vergelijkingen, dat is een ding dat zeker is. Laat ik beginnen met deze tweet. Dat was ook het eerste dat ik zag en waardoor ik mijzelf dit afvraag.
https://twitter.com/i/status/1376233332212523012
Ik kan me haar gevoel goed voorstellen. Op veel momenten zie ik mensen elkaar affakkelen vanwege de corona maatregelen. Er is geen discussie mogelijk lijkt het wel. Degenen zonder maskertje lijken inderdaad wel 'ziekte dragers'. Terwijl ondertussen degenen met maskertje zichzelf afzonderen. De angst regeert, met betrekking tot een ziekte waarover inmiddel bekend is geworden dat slechts 0,15% van de mensen er aan sterft; minder dan aan een milde griep.
Hierdoor ben ik op zoek gegaan naar historische vergelijkingen. Dit blijkt waar te zijn:
https://encyclopedia.ushmm.org/content/ ... -the-enemy
"A number of groups were targeted as enemies or outsiders. They included Jews, Roma View This Term in the Glossary (Gypsies), homosexuals, and political dissidents. Also targeted were Germans viewed as genetically inferior and harmful to “national health,” such as people with mental illness and intellectual or physical disabilities."
De vergelijkingen gaan nog verder in de zin van het 'test opening', waar iedereen mee bezig is. Ik vond dit op de WO2 website (en dat is hoe ik dit forum gevonden heb):
https://www.tweedewereldoorlog.nl/kenni ... atregelen/
"De maatregelen van de nazi’s om Joden uit het maatschappelijke leven te weren, gelden vanaf november 1940 ook in bezet Nederland. Alle Joodse ambtenaren worden ontslagen en Joden hebben geen toegang meer tot openbare gelegenheden."
Zeker gezien het 'vaccinatie paspoort' dat overal ter wereld voorgedragen wordt is de vergeliking niet weg te denken:
https://vantlindenhoutmuseum.nl/ausweis-bitte/
Dit heet een medische apartheid. Een totalitaire uiting van een medische dictatuur. Ook ik heb dezelfde ethische bezwaren als het artsencollectief beschrijft:
https://artsencollectief.nl/vaccinatiep ... cRT2DJmBNY
"Ethische grenzen worden overschreden
Bij invoeren van een ‘vaccinatiepaspoort’ worden mensen onder druk gezet een behandeling te ondergaan waarvan nog niet zeker is dat de voordelen voor hun gezondheid opwegen tegen de mogelijke medische risico’s. Dit gaat volgens het Artsen Collectief duidelijk een ethische grens over. Het invoeren van een dergelijk paspoort zal druk leggen bij mensen die twijfelen of het vaccin liever niet nemen, omdat een deel van hun vrijheid er van afhankelijk wordt. Dit is duidelijk in strijd met het individuele recht op zelfbeschikking, een grondslag van de mensenrechten.
De Gezondheidsraad geeft in haar advies van 14 januari jl. ruimte om bedrijven mensen te laten weigeren op basis van een testuitslag of vaccinatiestatus. Hoewel de Tweede Kamer eerdere moties (25295, nr. 864 en 25295, nr. 676) heeft aangenomen om indirecte vaccinatieplicht niet toe te staan, zal de ruimte die dit advies geeft aan bedrijven wel tot indirecte vaccinatieplicht of testplicht leiden.
Ook hiermee ziet het Artsen Collectief een duidelijke ethische grens overschreden worden. De Tweede Kamer moet dan ook niet toestaan dat bedrijven en instellingen een vaccinatie als vereiste stellen om mee te doen aan een normaal maatschappelijk en sociaal leven. De richting waarin de coronamaatregelen nu gaan, scheppen een gevaarlijke precedent waar zelfbeschikking en recht op integriteit van het lichaam in het gedrang komen."
Ik moet zeggen dat ik veel vergelijkingen zie van het traject dat Hitler-Duitsland volgde in de tweede wereldoorlog. Gelukkig is er nog geen sprake van genetische zuiveringen en verwacht ik ook niet dat Rutte daar aan zal beginnen...zelfs niet na de Omtzigt Gate! Maar Kaag is niet te vertrouwen natuurlijk! :P Grapje. :)

Maar mijn vraag is in hoeverre jullie vinden dat de vergelijking opgaat. De meesten met wie ik het hierover heb denken dat ik een wappie ben. In dit geval is dat misschien waar, maar zoals aan het begin gezegd is er vaak geen gesprek mogelijk. Mensen willen het niet weten. Ik ben op zoek naar een serieuze dialoog hierover.

Ten slotte wil ik zeggen dat juist het feit dat helemaal geen dialoog mogelijk lijkt te zijn over deze vergelijking mij nogmaals laat denken aan Hitler-Duitsland. Hoevelen zeiden er niet: "Ich habe es nicht gewusst"? Iedereen had verdenkingen en had verhalen gehoord, maar mensen geloofden gewoonweg niet dat hun regering zo ver zou gaan. Ze konden zich zo'n gruwelijk kwaad niet voorstellen.

Ik lees graag jullie meningen.
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: In hoeverre gaat deze vergelijking op?

Bericht door Erik »

Ik denk dat je het zuiver moet houden en geen appelen met peren moet vergelijken.
Corona is een ziekte, in de vorm van een pandemie. Het nationaal-socialisme was een staatssysteem dat ongelijkheid tussen soorten mensen erkende en daar ook een theorie over op na hield (Er zijn biologisch geen rassen bij de Homo Sapiens, er is slechts 1 ras: Homo Sapiens)

Een vaccinatieverklaring of iets dergelijks is absoluut onvergelijkbaar met een Ariërverklaring. Het geeft de drager wel meer bewegingsvrijheid maar dat is aanwijsbaar als beschermingsmaatregel tegen de verspreiding van de ziekte. Het doel is duidelijk. Het is geen idee maar een feit.

Als je deze tijd van pandemie zou willen vergelijken dan komt de Spaansche Griep (1919-1920) er het dichtst bij en dan nog gaan niet alle vergelijkingen op.

Kortom, neem afstand en neem waar wat je ziet. Analyseer het correct. Vergelijkingen gaan vaak mank.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2056
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 25 keer

Re: In hoeverre gaat deze vergelijking op?

Bericht door Jim »

Erik schreef: 14 apr 2021, 12:29 Ik denk dat je het zuiver moet houden en geen appelen met peren moet vergelijken.
Corona is een ziekte, in de vorm van een pandemie. Het nationaal-socialisme was een staatssysteem dat ongelijkheid tussen soorten mensen erkende en daar ook een theorie over op na hield (Er zijn biologisch geen rassen bij de Homo Sapiens, er is slechts 1 ras: Homo Sapiens)
T/m:
Kortom, neem afstand en neem waar wat je ziet. Analyseer het correct. Vergelijkingen gaan vaak mank.
Chapeau, Vrijwel al het gras voor mijn voeten weggemaaid. _/-\o_
Wat mij betreft gaat de vergelijking met de oorlog totaal mank. Wordt mijns inziens voornamelijk gebruikt in een poging een ander (overheid) om te shockeren /uit te maken voor nazi's. Ook als een soort emotionele chantage gebruikt. (Als je niet vergeleken wil worden het de nazi's verander je beleid.)
Persoonlijk vind ik dat schandalig. Zelfs nu heb je meer vrijheden als in de oorlog. Ik hoef nu niet bang te zijn dat ik opgepakt wordt, gemarteld en eventueel ergens in een bos een kogel ga krijgen. (vanwege geen afstand, mondmasker dragen, avondklok overtreden, demonstreren als het niet mag)

Beleid zoals die gevoerd word is om een ziekte uit te roeien /beheersen en niet om mensen uit te roeien.

Het gaat wat mij betreft ook om anderen iets gunnen. Mensen die gevaccineerd zijn mogen gerust meer vrijheid hebben, die kunnen de economische motor weer helpen aanjagen. Ik behoor tot waarschijnlijk een van de laatste groepen die een vaccinatie kan krijgen. Ik gun het degenen die een vaccinatie bewijs hebben extra vrijheid. Degenen die om wat voor principe dan ook geen vaccinatie willen. Tja dan weet je dat de consequentie is dat je als laatste je oude vrijheden gaat krijgen. (Zijn ze enigzins veilig vanwege groepsimmunisatie.) Dat steekt een groep mensen.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4829
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: In hoeverre gaat deze vergelijking op?

Bericht door patrickh »

Ben het niet met alle maatregelen eens, maar om het met bepaalde acties in WOII te vergelijken gaat helemaal mank.
CollectorWo2
Lid
Berichten: 2343
Lid geworden op: 09 jan 2012, 23:14
Gegeven: 33 keer
Ontvangen: 35 keer

Re: In hoeverre gaat deze vergelijking op?

Bericht door CollectorWo2 »

vind dat deze topic niet in deze forum past
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Re: In hoeverre gaat deze vergelijking op?

Bericht door Proos »

Heftig, niet alleen omdat de vergelijking is gespeend van historisch besef - waar al op is gereageerd - maar met name omdat het gebruikt wordt om kleuring te geven.
Een ongelijkwaardige vergelijking werkt namelijk twee kanten op; als je iets probeert aan te sterken zwak je het andere af. En dát is m.i. weinig respectvol richting nabestaanden en slachtoffers van de holocaust.

Het lijkt mij wijs om daar iets voorzichtiger in te zijn.

Sowieso is dit forumonderdeel niet voor een dergelijke discussie bestemd, zie de forumregels. Ik sluit dit topic.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gesloten