Pagina 1 van 1

45 jaar na "A bridge too far"

Geplaatst: 26 apr 2021, 17:33
door asjemenou
Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat de opnames voor de film "A bridge too far" begonnen in Deventer.
Door de naoorlogse herbebouwing van de stad Arnhem was deze stad ongeschikt geworden als filmlocatie en werd daarom uitgeweken naar Deventer.
"A bridge too far" is tevens de grootste Hollywood productie die ooit in Nederland werd opgenomen.

https://nos.nl/artikel/2378298-45-jaar- ... enter.html en https://www.rtvoost.nl/nieuws/1534668/H ... orlogsfilm .

Re: 45 jaar na "A bridge too far"

Geplaatst: 30 apr 2021, 19:06
door Jim
Vrij recent heeft een huizen leegruimer nog de nodige foto's, filmscript en storyboard gevonden.
https://www.destentor.nl/deventer/huize ... ~a3021c57/

Een vriend/ collega verzamelaar, heeft ooit op een rommelmarkt in Deventer nog een wo2 gedateerde Britse airborne smock, die in de film was gebruikt en een "Duitse" gasmaskerbus en veldfles die waren gemaakt van schuimrubber, voor de stuntmannen kunnen ze achterovervallen zonder gelijk zware breuken op te lopen. Toen ik dat jaren geleden van hem vernam ben ik erop gaan letten. Een Italiaanse oorlogsfilm waar de Duitsers massaal sneuvelden die droegen behalve koppel en Y-riemen geen verdere uitrusting.
Recent van een Nederlandse figurant gehoord dat eens 2 collega figuranten hun enfield geweren "kwijt" waren. De film maatschappij schakelde de politie in. Deze schijnt een pittig gesprek te hebben gehouden met de betrokkenen en ineens werden de geweren teruggevonden! :lol: Die film hebben ze niet meer afgemaakt. Spullen inleveren en onder begeleiding terrein verlaten.

Best jammer dat een film van dergelijke omvang met zoveel materiaal en figuranten niet meer gemaakt kan worden. Van Duitse zijde zijn er meer authentieke (uitziende) voertuigen en materiaal, uniformen. Maar ja alles is ook een stuk duurder. Toendertijd kon men een flinke stapel originele airborne smocks nog uit oude dump bestanden trekken. Dat is nu een fortuin besteden aan repro. Echter toendertijd als men rook wilde hebben stak men een stapel autobanden in de fik. :roll:

Re: 45 jaar na "A bridge too far"

Geplaatst: 30 apr 2021, 21:39
door asjemenou
In een speciale editie van "After the battle", gewijd aan the making off "A bridge too far" staan ook veel leuke wetenswaardigheden.
Zo werden 8 C47 Dakota's voor de film gehuurd van de Deense en Finse luchtmacht. Één van de Finse Dakota's is later overgekocht door de Dutch Dakota Association.
Er werden M3 Half-Tracks geleend van het Israëlische leger en Nederlandse Leopard en AMX tanks werden omgebouwd tot Duitse tanks.
Zie ook; https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Bridge_Too_Far_(film) .