Duurste juwelenschat heeft nazigeur: veilinggeld gaat naar oorlogsprojecten

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
LDO
Lid
Berichten: 958
Lid geworden op: 08 dec 2005, 11:19
Locatie: Katwijk
Gegeven: 39 keer
Ontvangen: 72 keer
Contacteer:

Duurste juwelenschat heeft nazigeur: veilinggeld gaat naar oorlogsprojecten

Bericht door LDO »

Voor de volledige tekst verwijs ik jullie naar het Algemeen Dagblad:

https://www.ad.nl/buitenland/duurste-ju ... ~ad4decf9/
Guy Hoeks 16-05-23, 07:00 Laatste update: 08:17

Cut out met wat citaten:

'Duurste juwelenschat heeft nazigeur: veilinggeld gaat naar oorlogsprojecten
Het was de duurste juwelencollectie die ooit onder de hamer ging bij het befaamde veilinghuis Christie’s. Maar nu blijkt er een lelijke nazigeur aan te zitten. Want de collectie blijkt grotendeels opgebouwd uit bezittingen van Joodse ondernemers die zijn afgepakt in nazi-Duitsland'.

‘Een van de grootste juwelencollecties ooit’
'Voordat de spullen van Horten onder de hamer gingen sprak veilinghuis Christie’s van ‘een van de grootste juwelencollecties ooit’.

'Maar al voorafgaand aan de veiling, die uitgesmeerd werd over twee dagen in een vijfsterrenhotel in Genève en online eerder van start ging, ontstond er grote ophef over de herkomst van de collectie. Het Joodse Simon Wiesenthal Center, een vanuit Los Angeles opererende mensenrechtenorganisatie, eiste dat de veiling zou worden afgeblazen'.

'De organisatie beschuldigde Hortens man – de 32 jaar oudere Helmut, die al in 1987 was gestorven – ervan dat hij ‘een deel van zijn winsten te danken had aan de arisering van Joodse winkels in nazi-Duitsland’.
'Aanvankelijk leek Christie’s te willen zwijgen over het gevoelige deel van de geschiedenis, totdat er meer protesten de kop opstaken. Naast het Simon Wiesenthal Center sprak ook het Londense Holocaust Educational Trust zich met afschuw uit tegen de veiling'.

Dat laatste is natuurlijk opmerkelijk omdat er hier ooit discussie was met iemand die beweerde dat grote veilinghuizen zich nooit willens en wetens besmetten met kostbaarheden met een dergelijk verleden.
Tot er goed geld op te verdienen is, dan zijn principes beperkt houdbaar is nog steeds mijn mening.
Plaats reactie